Διάλεξη της Laura Dethiville, ψυχαναλύτριας
Η νεωτερικότητα του Winnicott – Η συμβολή του μεταβατικού χώρου στη δόμηση του κοινωνικού χώρου
28/11/2014, 19.00’| ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
Έπειτα από το κύμα στρατιωτικοποίησης που συγκλόνισε τις λατινοαμερικανικές κοινωνίες στις δεκαετίες του ’60 και του ’70 και την εγκαθίδρυση βίαιων κατασταλτικών καθεστώτων, όπως εκείνο του στρατηγού Pinochet στη Χιλή από τις 11 Σεπτεμβρίου 1973, η δεκαετία του ’80 σημαδεύτηκε από μια προοδευτική επιστροφή στη δημοκρατία σε ολόκληρη την περιοχή. Ωστόσο η ποιότητα αυτών των νέων καθεστώτων εγείρει πολλούς προβληματισμούς ως προς την ικανότητά τους να διαχειριστούν ζητήματα δικαιοσύνης και μνήμης.
Η επιτυχία που γνώρισε η έννοια του μεταβατικού αντικειμένου, την οποία εισήγαγε ο Winnicott, επισκίασε την καινοτόμο διάσταση της θεωρίας του για τομεταβατικό χώρο, με αποτέλεσμα συχνά να παραγνωρίζεται η πραγματική της εμβέλεια. Αυτός ο ενδιάμεσος χώρος αφορά έναν τόπο αλλά και μια διαδικασία, όπου μπορεί να ξεδιπλωθεί η ικανότητα μιας δημιουργικής «αντίληψης» του κόσμου, έναν χώρο ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασίωση.
Τι συμβαίνει όμως όταν δεν στάθηκε δυνατόν να δημιουργηθεί ο μεταβατικός χώρος και ποιές θα είναι οι συνέπειες σε σχέση με τον άλλον, τον πλησίον;
Οργανωτική επιτροπή: Αθανασιάδου Κ., Καλατζή Μ., Κουλός Άρ., Μαλισόβα Β., Μανωλόπουλος Σ., Νικολοπούλου Ε., Παυλάτος Ν., Ταμπάκη Ν., Χατζόπουλος Θ.
Είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση
Αναλυτικό πρόγραμμα
Παρασκευή 28.11.2014
19.00: Διάλεξη
Η νεωτερικότητα του Γουίνικοτ: Η συμβολή του μεταβατικού χώρου στη δόμηση του κοινωνικού χώρου
Η επιτυχία που γνώρισε η έννοια του μεταβατικού αντικειμένου, την οποία εισήγαγε ο Γουίνικοτ, επισκίασε την άκρως καινοτόμο διάσταση της θεωρίας του για το μεταβατικό χώρο, με αποτέλεσμα συχνά να παραγνωρίζεται η πραγματική της εμβέλεια. Αυτός ο ενδιάμεσος ή δυνητικός χώρος αφορά έναν τόπο αλλά και μια διαδικασία, όπου μπορεί να ξεδιπλωθεί η ικανότητα μιας δημιουργικής «αντίληψης» του κόσμου, έναν χώρο ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασίωση, ούτε «μέσα», ούτε «έξω». Έτσι επιβεβαιώνεται ότι ο κόσμος ανακαλύπτεται μόνο μέσα από τον ενδιάμεσο χώρο.
Τι συμβαίνει όμως όταν δεν στάθηκε δυνατόν να δημιουργηθεί ο μεταβατικός χώρος και ποιές θα είναι οι συνέπειες σε σχέση με τον άλλον, τον πλησίον; Τι συμβαίνει όταν η αμεσότητα που επιφέρει ορισμένη χρήση των νέων μέσων επικοινωνίας εισβάλλει σε αυτόν το χώρο;
Συζητητής: Θανάσης Χατζόπουλος, ψυχαναλυτής, Υπεύθυνος ελληνικής ομάδας της International Winnicott Association
Συντονίστρια: Ελίζα Νικολοπούλου, κλινική ψυχολόγος
Αμφιθέατρο Γαλλικού Ινστιτούτου, Σίνα 31 – Ελεύθερη είσοδος
Ταυτόχρονη μετάφραση
Σάββατο 29.11.2014 (Εκδοτικός οίκος Γαβριηλίδης, Αγ. Ειρήνης 17, Μοναστηράκι)
10.00 – 11.30: Κλινικό εργαστήριο με παρουσίαση και σχολιασμό περίπτωσης παλινδρόμησης
Στο βιβλίο του Therapeutic consultation in child psychiatry, μέσα από κλινικές περιπτώσεις εξαιρετικού ενδιαφέροντος, ο Γουίνικοτ αναδεικνύει τη θεραπευτική σημασία της παλινδρόμησης. Παρά το αξιοθαύμαστο αυτών των κειμένων, γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να βρεθεί, στη σύγχρονη πραγματικότητα, το κατάλληλο περιβάλλον το οποίο θα επιτρέψει να λάβει χώρα αυτή η διαδικασία. Η κλινική περίπτωση που θα παρουσιαστεί αφορά ένα αγόρι 4 ετών, οι γονείς του οποίου κατάφεραν να κινητοποιηθούν έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα «αρκετά καλό» περιβάλλον, προκειμένου το παιδί να έχει τη δυνατότητα να παλινδρομήσει σύμφωνα με την ανάγκη του.
Ομιλήτρια: Λώρα Ντετιβίλ
Συντονιστές: Κωστάνς Αθανασιάδου, ψυχαναλύτρια
Νίκος Παυλάτος, ψυχαναλυτής
Παράλληλη μετάφραση
12.00-13.30: Κλινική συνάντηση με παρουσίαση και συζήτηση περίπτωσης
Η κλινική περίπτωση που θα παρουσιαστεί αφορά την ψυχαναλυτική θεραπεία μιας έφηβης σε θεσμικό πλαίσιο. Αφορμή για την απεύθυνση της έφηβης αποτέλεσαν η εξάρτησή της από ψυχότροπες ουσίες και οι διατροφικές διαταραχές. Στο πλαίσιο μιας μακρόχρονης ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας θεραπεύτρια και θεραπευόμενη προοδευτικά προέβησαν στην “κατασκευή” της προσωπικής ιστορίας της νεαρής κοπέλας μέσα από την επώδυνη επεξεργασία του πένθους για τον γονέα της. Έννοιες όπως αυτή του μεταβατικού αντικειμένου και του φόβου κατάρρευσης αποτελούν κεντρικούς άξονες στην προσέγγιση του κλινικού υλικού.
Ομιλήτρια: Αμαλία Ατσαλάκη, κλινική ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια
Σχολιασμός : Λώρα Ντετιβίλ
Συντονίστρια: Βίκυ Μαλισόβα, ψυχαναλύτρια
Παράλληλη μετάφραση
Κόστος συμμετοχής στο κλινικό εργαστήριο και την κλινική συνάντηση: 25ευρώ
Τόπος διεξαγωγής : Εκδοτικός οίκος Γαβριηλίδης, Αγ. Ειρήνης 17, Μοναστηράκι
Ο αριθμός συμμετεχόντων είναι περιορισμένος. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για δηλώσεις συμμετοχής παρακαλώ όπως συμπληρώσετε και αποστείλετε το δελτίο συμμετοχής στο e-mail:winnicott.association@gmail.com