Εκδόσεις
Βιβλιοπαρουσίαση

Σ.Ε.Ψ. : Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ

ACT/Μικροί Μεγάλοι Μαζί Ενάντιον της Βίας

Συγγραφέας: Σ.Ε.Ψ. : Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων

Κατηγορία: Βιβλία ΣΕΨ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Η Ιστορία του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων

Η επαγγελματική άσκηση της Ψυχολογίας στην Ελλάδα, ουσιαστικά ξεκινά τη δεκαετία του ΄60, μ΄ ένα μικρό αριθμό επαγγελματιών με σπουδές στην Ευρώπη και την Αμερική. Αυτοί οι λίγοι Ψυχολόγοι ίδρυσαν τον Σ.Ε.Ψ ., το 1963, ο οποίος έθεσε τις βάσεις ανάπτυξης του επαγγέλματος του Ψυχολόγου , σε μια περίοδο με ιδιαίτερες δυσκολίες, εφόσον δεν υπήρχαν σπουδές Ψυχολογίας στην χώρα μας και οι Ψυχολογικές υπηρεσίες ήταν άγνωστες , τόσο στο χώρο της Υγείας όσο και της Εκπαίδευσης . 

* Επί σειρά ετών ο Σ.Ε.Ψ . κινητοποιείται για την ψήφιση νόμου προστασίας του τίτλου, καθώς και για την ίδρυση Πανεπιστημιακού Τμήματος Ψυχολογίας . 

* Κατά το διάστημα που δεν υπήρχε νομοθετικό πλαίσιο (1963-1979), ο μόνος εγγυητής για την άσκηση του επαγγέλματος , σύμφωνα με τα Διεθνή πρότυπα ,ήταν ο Σ.Ε.Ψ .

* Μέλη του εγγράφοντο πτυχιούχοι με αυξημένα προσόντα (σε επίπεδο Master ), και δημιουργεί Κώδικα Δεοντολογίας με πειθαρχικές κυρώσεις. 

Το 1979, με πρωτοβουλία του Σ. Ε.Ψ . , ψηφίζεται ο Ν. 991/79 επί Υπουργίας του αειμνήστου Σ.Δοξιάδη (πρώτος νόμος για τους Ψυχολόγους στην Ευρώπη) . Με τον Νόμο αυτό ο Σ.Ε.Ψ . ετέθη υπό την εποπτεία και έλεγχο του Υπουργείου Υγείας (άρθρο 8 ). 

Το 1987, ο Σ.Ε.Ψ . γίνεται μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων των Ψυχολόγων ( Ε. F . P . A .), η οποία αριθμεί σήμερα πάνω από 200.000 Ψυχολόγους. Πρόκειται για την επίσημη γνωμοδοτική, μη κυβερνητική οργάνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , για θέματα Ψυχολογίας. 

Σήμερα ο Σ.Ε.Ψ . αριθμεί περί τα 1400 μέλη σε όλη την επικράτεια , στα οποία συγκαταλέγονται οι επιφανέστεροι Έλληνες Ψυχολόγοι, τόσο επαγγελματίες όσο και Πανεπιστημιακοί . Μεταξύ των ιδρυτικών μελών ήταν: οι αείμνηστες Σοφία Γεδεών, Μαρία Νασιάκου , Νίτσα Χαρβάτη και οι κ.κ. ΄Α. Ποταμιάνου ,΄ Β.Βασιλείου κ.ά.). Επίτιμα δε μέλη του είναι οι ομότιμοι καθηγητές Ψυχολογίας κ.κ. Μ. Χουρδάκη , Ι. Παρασκευόπουλος , Δ. Γιώργας . 

Στα 40 και πλέον έτη ζωής του ο Σ.Ε.Ψ . έχει προωθήσει την Ψυχολογία τόσο επιστημονικά όσο και στο επαγγελματικό- θεσμικό πεδίο . 

Στον Επιστημονικό τομέα : έχει διοργανώσει 5 Πανελλήνια Συνέδρια, 1 Πανευρωπαϊκό 1995 σε συνεργασία με την Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία ( ΕΛ.Ψ.Ε .), και σήμερα προετοιμάζει το Διεθνές της Σχολικής Ψυχολογίας ( Ιούλιος 2005), καθώς και το Διεθνές της Εφηρμοσμένης Ψυχολογίας ( Ιούλιος 2006 , όπου αναμένονται 6000 σύνεδροι απ΄όλο τον κόσμο) Και τα δύο αυτά Συνέδρια γίνονται πάντα σε συνεργασία με την Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία ( ΕΛ.Ψ.Ε .), με την οποία έχει συστήσει την Εθνική Επιτροπή Ψυχολογίας. 

Με πρωτοβουλία του υιοθετήθηκε από την Ε. F . P . A . το Αριστοτέλειο Βραβείο Ψυχολογίας , το οποίο χορηγεί από κοινού με την ΕΛ.Ψ.Ε ., κάθε δύο χρόνια , σ΄ένα διακεκριμένο για το έργο του Ευρωπαίο Ψυχολόγο, στο αντίστοιχο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο . 

Έχει διοργανώσει και διοργανώνει πλήθος Ημερίδων σε διάφορα επίκαιρα θέματα Ψυχολογίας , με τη συμμετοχή διακεκριμένων Ψυχολόγων Ελλήνων και ξένων. 

Εκδίδει 2 φορές το χρόνο το περιοδικό ΄΄Ψυχολογικά Θέματα ΄΄ , το οποίο διαθέτει σώμα κριτών των εργασιών, από επιφανείς Έλληνες Ψυχολόγους (εσωτερικού και εξωτερικού). 

* Στο επαγγελματικό – θεσμικό πεδίο , τα πλέον σημαντικά επιτεύγματα του Συλλόγου , δηλαδή όπου έχουν γίνει ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις , είναι :

  • η παρουσία του ως μόνιμο μέλος των γνωμοδοτικών επιτροπών του Κ.Ε.Σ.Υ .,
  • η παρουσία του ως μόνιμο μέλος των Περιφερειακών Συμβουλίων Πρόνοιας ,
  • η ένταξη των νοσοκομειακών Ψυχολόγων στις εφημερίες των Νοσοκομείων ,
  • η πρόβλεψη για δημιουργία κλάδου Ψυχολόγων στο Ε.Σ.Υ.(Ν.2519/98).
  • η εξαίρεση από το Φ.Π.Α. των Υπηρεσιών που προσφέρουν οι Ψυχολόγοι.

Ο Σ.Ε.Ψ . σήμερα προωθεί: 

  • Το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Ψυχολογίας, το οποίο έχει δημιουργήσει η ΕFPA και σκοπεύει στην ενοποίηση των προσόντων στο επάγγελμα, για όλες τις χώρες της Ευρώπης.
  • Τη Σύσταση Κλάδου Ψυχολόγων Ε.ΣΥ . : συμπλήρωση του Ν.2519/98 για σύσταση κλάδου , σύμφωνα με προσχέδιο που έχει κατάρτιση ο Σ.Ε.Ψ . σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Νοσοκομειακών Ψυχολόγων (κλαδικό σωματείο).
  • Τη Σύνταξη Συλλογικών Συμβάσεων : για τους Ψυχολόγους που εργάζονται στον ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
  • Τη Δημιουργία θέσεων Ψυχολόγων στην Εκπαίδευση και την Πρόνοια.

Τέλος, λόγω της επικείμενης χορήγησης του Ευρωπαϊκού Διπλώματος Ψυχολογίας στην Ελλάδα από τον Σ.Ε.Ψ ., μέλος της Ε. F . P . A ., κρίνεται σκόπιμη η προώθηση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, προκειμένου ο Σ.Ε.Ψ . να αναλάβει:

  • τη δημιουργία και τήρηση Μητρώου όλων των Επαγγελματιών Ψυχολόγων, που εργάζονται στη χώρα μας, με παράλληλη υποχρεωτική εγγραφή στον Σ.Ε.Ψ .
  • υποχρεωτική τήρηση του επαγγελματικού κώδικα δεοντολογίας του Σ.Ε.Ψ . και της Ε. F . P . A ., γενόμενος νόμος του κράτους .