Εκδόσεις
Βιβλιοπαρουσίαση

ΘΕΡΑΠΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΤΡΑΥΜΑ

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΙΜΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΡΡΥΘΜΙΣΗ, ΣΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΕΣΕΩΝ

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Όλοι μας κινούμαστε αυθόρμητα προς τη σύνδεση, την υγεία και τη ζωντάνια. Δεν έχει σημασία πόσο έχουμε αποξενωθεί και απομονωθεί ή πόσο σοβαρό είναι το τραύμα που έχουμε βιώσει• στο βαθύτερο επίπεδο ο καθένας έχει μέσα του μια ορμή που τον ωθεί προς τη σύνδεση και την ίαση, όπως ένα φυτό που στρέφεται αυθόρμητα προς τον ήλιο. Αυτή η οργανισμική ορμή αποτελεί την καύσιμη ύλη του ΝευροΘυμικού Σχεσιακού Μοντέλου.

Παρόλο που μπορεί να φαίνεται ότι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν απειράριθμα συναισθηματικά προβλήματα και προκλήσεις, οι Laurence Heller και Aline LaPierre υποστηρίζουν ότι τα περισσότερα από αυτά μπορούν να αναχθούν σε πέντε βιολογικά βασισμένες οργανωτικές αρχές ή ανάγκες για: σύνδεση, εναρμόνιση, εμπιστοσύνη, αυτονομία και αγάπη-έρωτα-σεξουαλικότητα. Οι συγγραφείς περιγράφουν πώς το πρώιμο τραύμα υπονομεύει την ικανότητα για σύνδεση με τον εαυτό και τους άλλους και πώς η επακόλουθη μείωση της ζωντάνιας είναι η κεκαλυμμένη διάσταση που αποτελεί τη βάση των περισσότερων ψυχολογικών και πολλών σωματικών προβλημάτων.

Οι Heller και LaPierre εισάγουν το ΝευροΘυμικό Σχεσιακό Μοντέλο (NARM), μια μέθοδο που συνθέτει τις ανοδικές και καθοδικές προσεγγίσεις για τη ρύθμιση του νευρικού συστήματος και την επίλυση των στρεβλώσεων της ταυτότητας, όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η ντροπή και οι χρόνιες αυτοεπικρίσεις, που είναι αποτέλεσμα του αναπτυξιακού και σχεσιακού τραύματος. Χωρίς να παραμελεί το παρελθόν του ατόμου, η προσέγγιση NARM δίνει έμφαση στη θεραπευτική εργασία που συντελείται στην παρούσα στιγμή, εστιάζοντας στις δυνάμεις, στους πόρους στήριξης και στην ανθεκτικότητά του. Έτσι, μέσω αυτής της διαδικασίας μπορεί να ενσωματωθεί η εμπειρία της σύνδεσης που εξασφαλίζει τη διαρκή ανάπτυξη της φυσιολογίας, της ψυχολογίας και της ικανότητας για δημιουργία υγιών σχέσεων. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

– “Οι πεπειραμένοι κλινικοί θεραπευτές Larry Heller και Aline LaPierre υφαίνουν μια πλούσια και συνεκτική σύνθεση της παιδικής ανάπτυξης βασισμένη στην πρωτοποριακή παράδοση των Wilhelm Reich, Erik Erikson και Alexander Lowen. Παρέχουν εύληπτα εργαλεία για όλους εμάς που επιδιώκουμε μια βαθύτερη κατανόηση των θεμελιωδών συγκρούσεών μας. Το “Θεραπεύοντας το Αναπτυξιακό Τραύμα” είναι ένα ζωτικής σημασίας βιβλίο και ένας προσιτός χάρτης που μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική ωρίμανση και ψυχο-πνευματική ανάπτυξη”.

 Peter A. Levine, PhD, συγγραφέας των βιβλίων Waking the Tiger: Healing Trauma (Το Ξύπνημα της Τίγρης: Θεραπεύοντας τις Τραυματικές Εμπειρίες) και In an Unspoken Voice: How the Body Releases Trauma and Restores Goodness)

LAURENCE HELLER, PhD, ALINE LA PIERRE, PsyD  

ΘΕΡΑΠΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΤΡΑΥΜΑ

Η Επίδραση του Πρώϊμου Ψυχικού Τραύματος στην Αυτορρύθμιση, στην Αίσθηση του Εαυτού

και στην Ικανότητα για Δημιουργία Σχέσεων

Εκδόσεις: Π. Ασημάκης 2017 www.asimakisbooks.gr 6944 756051

Μετάφραση: Μάριζα Χριστοδούλου

Επιστημονική Επιμέλεια: Ζωή Σίλλατ,Dipl.-Psych, ECP, EuroPsy, ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, αντιπρόεδρος Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος

Περιεχόμενα

Πρόλογος για την ελληνική έκδοση
Ευχαριστίες
Λίστα πλαισίων / Σχημάτων
Λίστα πινάκων
Εισαγωγή στο νευροθυμικό σχεσιακό μοντέλο
ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΑ ΕΠΙΒΙΩΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ
Σύντομη περιγραφή
Σύνδεση – Η πρώτη οργανωτική αρχή
Εναρμόνιση – Η δεύτερη οργανωτική αρχή
Εμπιστοσύνη – Η Τρίτη οργανωτική αρχή
Αυτονομία – Η τέταρτη οργανωτική αρχή
Αγάπη – έρωτας – σεξουαλικότητα – Η Πέμπτη οργανωτική αρχή
ΤΟ ΕΠΙΒΙΩΤΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
Φυσιολογία και τραύμα – Η κατανόηση των επιπτώσεων του τραύματος στην ανάπτυξη
Η απαρχή της ταυτότητάς μας – Η κατανόηση του επιβιωτικού προτύπου σύνδεσης
Αποσπάσματα μιας θεραπευτικής συνεδρίας βασισμένης στο μοντέλο NARM με σχολιασμό
Προχωρώντας προς την επίλυση – Η σύνδεση με τον εαυτό και τους άλλους
Η θεραπεία της σχεσιακής μήτρας – Το NARM και το νευροθυμικό άγγιγμα στη μακροχρόνια θεραπεία του πρώιμου αναπτυξιακού/σχεσιακού τραύματος
Η ίαση των στρεβλώσεων της ζωτικής δύναμης – Μια συστημική προσέγγιση
Προτεινόμενη βιβλιογραφία
Ευρετήριο

Εκδόσεις: Ασημάκης Π.

ISBN: 9789607582898

Πρώτη εκδοση: 2017

Κατηγορία: Βιβλία Ψυχολογίας

ΕΚΔΟΣΗ

Ασημάκης Π.

Διεύθυνση: Μητροπόλεως 25 & Πατρώου 8
105 57 Αθήνα
Τηλ: 210 3210033
FAX: 210 3210023
E-mail: pasimaki@otenet.gr
Web site: www.greekta.gr