Εκδόσεις
Βιβλιοπαρουσίαση

Κατερίνα Μήλιου

Το Ιχνογράφημα ως Κλινικό Εργαλείο

Το Ιχνογράφημα ως Κλινικό Εργαλείο

Το Ιχνογράφημα, ως αναπαράσταση ενός ή περισσοτέρων αντικειμένων με γραμμές μολυβιού, αποτελεί σήμερα ένα σημαντικό κλινικό εργαλείο στην ψυχολογική αξιολόγηση, καθώς σε αυτό, αλλά και σε οποιοδήποτε σχέδιο ή ζωγραφιά, ακόμη κι όταν ο/η ιχνογραφών/ούσα επιθυμεί να αποτυπώσει μόνο την αντιληπτική πραγματικότητα, επηρεάζεται από την βιολογική, νοητική, γνωστική και συναισθηματική του/της ανάπτυξη, από τα ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά, τα μνημονικά ίχνη των βιωμάτων του/της, και αυτά αποτυπώνονται στο ιχνογράφημα.

 Στο βιβλίο αυτό, το υλικό του οποίου συλλέχθηκε τόσο βιβλιογραφικά, όσο και μέ-

σω του κλινικού και εκπαιδευτικού έργου της συγγραφέως σε διάστημα πλέον της τριακονταετίας, συμπεριλαμβάνονται στοιχεία από τα πλέον γνωστά εργαλεία (tests), «Draw-A-Person» («Ζωγράφισε-Έναν-Άνθρωπο»), Machover, 1951, «House-Tree-Person» («Σπίτι-Δέντρο-Άνθρωπος»), Buck, 1948,  «Draw-A-Family» («Ζωγράφισε-Μία-Οικογένεια»), Appel, 1931, Wolf 1942, και επιχειρείται να δεχθεί μία πιο συνθετική κλινική χρήση των ιχνογραφημάτων του Ανθρώπου, Δέντρου, Σπιτιού και Οικογένειας. Πώς το Ιχνογράφημα σε συνδυασμό με το ιστορικό, την κλινική εντύπωση και ανάμεσα σε άλλες δομημένες, ημιδομημένες, προβλητικές και γνωστικές δοκιμασίες μπορεί να συμβάλλει σε μια ολοκληρωμένη ψυχολογική αξιολόγηση, ακόμη και από την πρώτη νηπιακή ηλικία με τα μουτζουρογραφήματα και κάθε ηλικία.

Στα περιεχόμενα αυτού του βιβλίου, εκτός από μία εκτεταμένη ιστορική αναδρομή γύρω από το ιχνογράφημα, από αναλυτικά στοιχεία και πολλά παραδείγματα γύρω από τον τρόπο ερμηνείας του μουτζουρογραφήματος, των ιχνογραφημάτων του Ανθρώπου, του Δέντρου, του Σπιτιού, της Οικογένειας, αλλά και ελεύθερων ιχνογραφημάτων και ζωγραφιών, θεωρήθηκε χρήσιμο να συμπεριληφθούν: Δεοντολογικά ζητήματα που αφορούν στη χρήση του Ιχνογραφήματος. Δυσκολίες που μπορεί να παρουσιασθούν κατά την χορήγηση του στο πλαίσιο μιας ψυχολογικής αξιολόγησης και οι τρόποι αντιμετώπισής τους. Βιβλιογραφικές αναφορές γύρω από «διαγνωστικές» ενδείξεις. Και ένα ολοκληρωμένο κλινικό παράδειγμα με την ανάλυση και την σύνθεση όλων των ερμηνευτικών στοιχείων από τα ανωτέρω ιχνογραφήματα, την σύνθεση τους με τα στοιχεία από άλλες δοκιμασίες, το ιστορικό και την κλινική εντύπωση, με στόχο να δειχθεί η συμβολή του ιχνογραφήματος στο έργο μιας ολοκληρωμένης ψυχολογικής και γνωστικής αξιολόγησης.

Το βιβλίο αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εγχειρίδιο για την χρήση του ιχνογραφήματος, κυρίως στο κλινικό έργο της ψυχολογικής αξιολόγησης, αλλά και γενικότερα σε κάθε αξιολογητικό ή και θεραπευτικό  και ερευνητικό πλαίσιο.

 

Το βιβλίο διατίθεται σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή

https://akakia.net/authors/katerina-miliou/

Συγγραφέας: Κατερίνα Μήλιου

Κατηγορία: Βιβλία Ψυχολογίας, Βιβλία Ψυχολογίας Μελών ΣΕΨ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Η Κατερίνα Μήλιου είναι Κλινικός Ψυχολόγος MSc, ψυχοθεραπεύτρια ψυχαναλυτικής κατεύθυνσης και εξειδικευμένη στην συμβουλευτική γονέων και στην ψυχολογική και γνωστική αξιολόγηση μέσω κλινικών εργαλείων (tests). Εργάζεται ιδιωτικά από το 1988 και έχει συνεργαστεί με κέντρα νηπιακής αγωγής, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, ψυχιατρικές κλινικές και άλλους φορείς που ασχολούνται με την ψυχική υγεία.

Από το 2003 έως το 2018 με την κα Έρη Πιπεράκη, ειδική ψυχοπαιδαγωγό, δημιούργησαν και λειτούργησαν το Κέντρο Ψυχολογικής και Γνωστικής Αξιολόγησης με κλινικό και εκπαιδευτικό έργο.
Είναι μέλος του “Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων”, “Πανελληνίου Συνδέσμου Σχολών Γονέων”, της “European Association of Psychological Assessment”, “International Rorschach Society and other projective methods” και ιδρυτικό μέλος του “Ινστιτούτου Ομαδικής Ανάλυσης “S.H. Foulkes”. Είναι η συγγραφέας του βιβλίου “Οι προβλητικές δοκιμασίες θεματικής αντίληψης Τ.Α.Τ. – C.A.T.” (εκδ. ΒΗΤΑ, 2013, 2020).
Ενδιαφέρεται για την τέχνη και έχει δημοσιεύσει ποιητικά και πεζά έργα “Τρεις ιστορίες χωρίς τέλος ή τρία” (εκδ. Όμβρος, 1986), “Νύχτες Έρωτες Πόνοι” (εκδ. Τέχνη και Λόγος,1988), “Η πόλη ήταν μυθική” (εκδ. Όμβρος, 2011), “Προσοχή στις Παράξενες Νύχτες” (εκδ.ΒΗΤΑ, 2017).