Εκδηλώσεις
Συνέδρια / Ημερίδες

11/12/2015 - 12/12/2015

Κυκλος στρογγυλων τραπεζων και εκπαιδευτικων εργαστηριων 2015-2016 «Δικαιώματα χωρίς σύνορα»

ΚΥΚΛΟΣ ΣΤΡΟΓΓΥΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΩΝ ΚΑΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ: “ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ”

 

Η διαχείριση της διαφορετικότητας στο σχολείο

 

 
Κυκλος στρογγυλων τραπεζων και εκπαιδευτικων εργαστηριων
2015-2016
 
«Δικαιώματα χωρίς σύνορα»
11-12 Δεκεμβρίου 2015
 
Στρογγυλή τράπεζα: Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015 – 19.30 | AuditoriumTheoAngelopoulos
Εργαστήρια: Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015 – 9.30 π.μ. έως 12.00 | Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση
 
Εγκαινιάζουμε τον φετινό κύκλο στις 11 Δεκεμβρίου, γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, με τη διήμερη συνάντηση «Δικαιώματα χωρίς σύνορα»,κατά τη διάρκεια της οποίας θα εξεταστεί το επίκαιρο ζήτημα των δικαιωμάτων των παιδιών μεταναστών και των παιδιών που μετακινούνται.
 
Την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, στις 19.30 στο AuditoriumTheoAngelopoulos, θα φιλοξενηθεί στρογγυλή τράπεζα, στην οποία θα συμμετάσχουν ο Γιώργος Μόσχος, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η Εύα Σαββοπούλου και η Μαριέλλα Μιχαηλίδου, Συνεργάτιδες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καθώς και η Μαρί Λαζαρίδη, καθηγήτρια και συντονίστρια στην Υπηρεσία του Γαλλικού Υπουργείου Παιδείας αρμόδια για θέματα φοίτησης νεοαφιχθέντων μαθητών και παιδιών μετακινούμενων οικογενειών (CASNAV– Περιφέρεια Παρισιού).
Συντονίζει ο Γιώργος Μόσχος, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Η είσοδος στη στρογγυλή τράπεζα «Δικαιώματα χωρίς σύνορα» είναι ελεύθερη. Έχει προβλεφθεί ταυτόχρονη μετάφραση από και προς τη γαλλική γλώσσα.
 
Τη δεύτερη ημέρα της συνάντησης (Σάββατο 12 Δεκεμβρίου), θα πραγματοποιηθεί από τη Μαρί Λαζαρίδη εκπαιδευτικό εργαστήριο (9:30 π.μ. – 12:00) με θέμα: «Η σχολική ένταξη των νεοαφιχθέντων αλλόφωνων μαθητών: αρχές και τρόποι εφαρμογής στο γαλλικό σχολικό σύστημα», όπου θα εξεταστούν τα ερωτήματα: πώς έχει εξελιχθεί στη Γαλλία η έννοια της ένταξης; Με ποιους νέους διδακτικούς, παιδαγωγικούς και θεσμικούς τρόπους μπορεί να επιτευχθεί αυτή η ένταξη;
Tο εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της γαλλικής γλώσσας. Η συμμετοχή είναι δωρεάν κατόπιν εγγραφής (Τμήμα εκπαιδευτικής συνεργασίας: sce@ifa.gr / 210 33 98 671).
 
Στους συμμετέχοντες στη στρογγυλή τράπεζα και στο εκπαιδευτικό εργαστήριο παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης.
 
Στρογγυλή τράπεζα – «Δικαιώματα χωρίς σύνορα»
Οι συμμετέχοντες θα επιχειρήσουν να απαντήσουν στα ερωτήματα: Ποια είναι τα παιδιά που φτάνουν στα σύνορά μας με ή χωρίς τους γονείς τους ή τους νόμιμους κηδεμόνες τους; Ποιες οι ανάγκες τους και ποια τα δικαιώματά τους; Πώς αντιμετωπίζονται από τις ελληνικές και γαλλικές αρμόδιες αρχές και από την πολιτεία; Πώς εντάσονται στο σχολικό σύστημα;
 
Στην εκδήλωση λαμβάνουν επίσης μέρος παιδιά που προέρχονται από διαφορετικές χώρες, ζούν σήμερα στην Ελλάδα και θα καταθέσουν την προσωπική τους εμπειρία ενώπιον του κοινού.
 
Οι εισηγήσεις των ομιλητών
Ο Γιώργος Μόσχος, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, θα μιλήσει για τα δικαιώματα των παιδιών μεταναστών και των μετακινούμενων παιδιών. Επίσης, θα συντονίσει το στρογγυλό τραπέζι και θα ζητήσει με τα προσκεκλημένα παιδιά (έχει επιβεβαιώσει την παρουσία του και ο Ζυλιέν, ο μαθητής που έμαθε ελληνικά μέσα σε τρία χρόνια και πέρασε πρώτος στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε.) για τα δικαιώματά τους και πώς αυτά γίνονται σεβαστά στη νέα τους πατρίδα.
Η Εύα Σαββοπούλου και η Μαριέλλα Μιχαηλίδου, Συνεργάτιδες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, θα αναφερθούν στις δράσεις του Οργανισμού, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η εκπαιδευτική κοινότητα σε θέματα προσφύγων αλλά και στις ανάγκες προστασίας των ασυνόδευτων παιδιών απαντώντας σε ερωτήματα όπως: ποια είναι τα παιδιά που φτάνουν στα σύνορά μας χωρίς τους γονείς ή τους νόμιμους κηδεμόνες τους και τι ανάγκες έχουν; Πώς αντιμετωπίζονται από τις αρμόδιες αρχές, τους φορείς για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών αλλά και από τις κοινωνίες υποδοχής τους; Ποιες είναι οι προκλήσεις για την προστασία τους, στο πλαίσιο των αυξανόμενων προσφυγικών ροών προς τις ευρωπαϊκές χώρες;
Η Μαρί Λαζαρίδη καθηγήτρια και συντονίστρια στην Υπηρεσία του Γαλλικού Υπουργείου Παιδείας αρμόδια για θέματα φοίτησης νεοαφιχθέντων μαθητών και παιδιών μετακινούμενων οικογενειών (CASNAV– Περιφέρεια Παρισιού), θα μεταφέρει την εμπειρία της, εστιάζοντας το ενδιαφέρον της στη σχολική ένταξη των παιδιών των μεταναστών. Πώς οργανώνεται η υποδοχή και η εκπαίδευση των μαθητών αυτών κατά την άφιξή τους στη Γαλλία; Υπάρχουν εμπόδια στη σχολική ένταξη; Ποιος ο ρόλος των γονέων; Πώς αντιμετωπίζεται το θέμα των ασυνόδευτων αλλοδαπών ανηλίκων; Τι μπορούμε να αποκομίσουμε από τη γαλλική εμπειρία;
 
Οι στρογγυλές τράπεζες και τα εκπαιδευτικά εργαστήρια…
… που φιλοξενούνται στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος για τρίτη χρονιά, φέρνουν κοντά έλληνες και γάλλους επαγγελματίες της εκπαίδευσης και αποτελούν ένα σημαντικό εκπαιδευτικό ραντεβού για τους καθηγητές ξένων γλωσσών, τους μελλοντικούς εκπαιδευτικούς, αλλά και τους ειδικούς της ψυχικής υγείας, τους γονείς, τους φοιτητές και μαθητές. Η κατάθεση απόψεων από επαγγελματίες που προέρχονται και από τις δύο χώρες συμβάλλει στην ανταλλαγή πρακτικών και την διερεύνηση τρόπων καλύτερης διαχείρισης της διαφορετικότητας και των δυσκολιών που παρουσιάζονται στο σχολικό περιβάλλον. Η ένταξη νέων ομάδων μαθητικού πληθυσμού στο σχολείο, η ισότητα των ευκαιριών στην εκπαίδευση, η σημασία του λόγου του μαθητή, τα δικαιώματα των παιδιών και η σχέση των νέων με τις οθόνες ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν στο πλαίσιο των συναντήσεων αυτών από το 2013 μέχρι σήμερα.
 
Οι συναντήσεις τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καιδιοργανώνονται σε συνεργασία με τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής.
 
Σχεδιασμός – Διοργάνωση
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
CASNAV Académie de Paris

Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά

Κατηγορία: Συνέδρια / Ημερίδες