Εκδηλώσεις
Σεμινάρια

10/02/2017 - 12/02/2017

ΚύκλοςΕκπαιδευτικώνΣεμιναρίων 2016 – 2017 “Longing and Belonging in Groups, Couples & Families”

ΚύκλοςΕκπαιδευτικώνΣεμιναρίων 2016 – 2017

         “Longing and Belonging in Groups, Couples & Families”

2ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: 10 – 12/02/2017

ΣυντονιστέςΕκπαιδευτέςΣεμιναρίου:

James L. Poulton, (IPI), USA: “The Dynamics of Exclusion in Couple Relationships”

Αναστασία Τσαμπαρλή: “Ζευγάρι σε Σύγχυση και Ψυχαναλυτική Θεραπεία Ζεύγους”

Δημήτρης Κυριαζής: “Το «κοινό νεκρό αντικείμενο» στη σχέση του ζευγαριού: θεωρητικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις”

Χώρος Διεξαγωγής: Ιωνικό Κέντρο, Πλάκα, Αθήνα

Διοργάνωση: Ινστιτούτο Ψυχοκοινωνικής Ανάπτυξης (Ι.Ψ.Α.), υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Αναλυτικής Ομαδικής & Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας

   Η γλώσσα των Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων θα είναι η αγγλική & η ελληνική

                                                        

                                                                          ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΕΩΣ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Πληροφορίες και Εγγραφές: www.ipsaevents.gr

 

Η έννοια Longingαναφέρεται στην αδήριτη επιθυμία γι’ αυτό που υπόσχεται το αντικείμενο και σχετίζεται με την αγάπη, την εγγύτητα, τον έρωτα και τον πόθο, αλλά και την ελπίδα για την ικανοποίηση της επιθυμίας. Είναι η συνθήκη που αντιτάσσεται στην αδράνεια της συμβιωτικής μοναχικότητας και αντιπροσωπεύει τη προσμονή και την αγωνία για τη προσέγγιση και τη σύνδεση με το αντικείμενο που φαντάζει απόμακρο. Επιπλέον, είναι η επιθυμία για την εξερεύνηση του συμβολικού που θα οδηγήσει τα άτομα να γίνουν μέλη Ομάδας και να βιώσουν τις πολύπλοκες διασυνδέσεις της ομαδικής μήτρας στο εδώ και τώρα και στο εκεί και τότε.

Η έννοια Belonging αναφέρεται στην ανάγκη του ανήκειν. συνδέεται με όρους όπως αυτοί του δεσμού, της ασφάλειας, της ταυτότητας, της συναισθηματικής ισορροπίας, προκειμένου να είναι αμοιβαία ικανοποιητική η σχέση με το Αντικείμενο. Από την άλλη είναι και η συνθήκη που ενεργοποιεί ταυτόχρονα και φόβους συγχώνευσης και απώλειας των ορίων του Εαυτού, όταν το Αντικείμενο αδυνατεί να περιέξει την προβληθείσα σε αυτό συναισθηματική κατάσταση και δε διευκολύνει το παιχνίδι στον ενδιάμεσο με τον υποκείμενο χώρο. Αυτός ο αλληλεπιδραστικός τρόπος συγκρότησης του αντικειμένου από το υποκείμενο, και το αντίστροφο, εκφράζει κατ’ ουσίαν τη διυποκειμενικότητα των σχέσεων, τη δυναμική των σχέσεων σε ενδοπροσωπικό και διαπροσωπικό επίπεδο, αλλά και στο επίπεδο της ομάδας. Το belonging ως εξέλιξη του longing δίνει έμφαση στο σχεσιακό χαρακτήρα της ομάδας και την αμοιβαιότητα στις σχέσεις των ανθρώπων, ανοίγοντας έτσι μια διέξοδο στο δυαδικό σχήμα άτομο/κοινωνία, ατομικό/συλλογικό, ενώ επιπροσθέτως νοηματοδοτεί την ομαδικότητα μέσα από την υπέρβαση αυτού του σχήματος.

Οι δύο έννοιες μαζί δημιουργούν ένα χώρο μέσα από τον οποίο μπορούμε να κατανοήσουμε σημαντικές πτυχές των σχέσεων σε ομάδες, οικογένειες και ζευγάρια. Αντικρουόμενα συναισθήματα και καταστάσεις όπως εγγύτητα – διατήρηση ταυτότητας, πόθος – συναισθηματική ισορροπία, δέσμευση – αυτονομία, μπορούν να εκφραστούν, να συνυπάρξουν και να μετασχηματιστούν προς όφελος του ατόμου και των ομάδων στις οποίες ανήκει. Σ’ αυτόν το χώρο της πραγματικότητας, της υποκειμενικότητας, του συμβολικού και της αντανάκλασης λειτουργεί η ψυχοθεραπεία της Ομάδας, του Ζεύγους και της Οικογένειας.

Η δημιουργία ενός Κύκλου Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων με τον γενικότερο τίτλο: LongingandBelonginginGroups, Couples & Familiesέχει στόχο να φέρει στο προσκήνιο τους όρους αυτούς μέσα από μια θεωρητική – εκπαιδευτική αλλά και κλινική – θεραπευτική σκοπιά. Σκοπός των Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων είναι οι έννοιες του longing& belonging να συνδεθούν αφενός με τις τρέχουσες εξελίξεις στην Αναλυτική Ομαδική & Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία κι αφετέρου να μελετηθούν μέσα από το πώς το άτομο βιώνει κι αναπαριστά τις ψυχολογικές, συναισθηματικές και τραυματικές του δυσκολίες, έτσι όπως αναδύονται από την τρέχουσα παγκόσμια κοινωνικο-οικονομική κατάσταση.

 

Κατηγορία: Σεμινάρια