Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις

08/03/2015

Σινεμά με τον Φρόϋντ “Το Σπιρτόκουτο” (2003)

Σινεμά με τον Φρόϋντ – Δελτίο τύπου προβολής 8/3/2015

Δελτίο Τύπου

Η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία  σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας,

σας προσκαλεί στην προβολή της ταινίας του Γιάννη Οικονομίδη “Το Σπιρτόκουτο” (2003)

Την Κυριακή 8 Μαρτίου στις 12.00

στον κινηματογράφο Λαίς

Την ταινία θα προλογήσει ο κριτικός κινηματογράφου Γ. Μπράμος. Μετά την προβολή ακολουθεί σχολιασμός με τη συμμετοχή του σκηνοθέτη Γ. Οικονομίδη  και του ψυχαναλυτή Α. Αλεξανδρίδη, καθώς και συζήτηση με το κοινό.

Στο “Σπιρτόκουτο” ο σκηνοθέτης  καταγράφει με ανήλεο ρεαλισμό τις συγκρούσεις και τον αδιέξοδο αλληλοσπαραγμό των μελών μιας οικογένειας: άνθρωποι που ασφυκτιούν μέσα στον καύσωνα του καλοκαιριού σε ένα διαμέρισμα της Αθήνας, αγωνιζόμενοι να παραμείνουν ζωντανοί.  Μια ταινία κοινωνική, η οποία “διαπραγματεύεται τις γκρίζες ζώνες της ανθρώπινης ψυχολογίας”, όπως δηλώνει ο σκηνοθέτης της και η οποία απέσπασε το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο 44ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για την 3η προβολή που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του “Σινεμά με τον Φρόυντ”, το οποίο επικεντρώνεται φέτος στον  σύγχρονο και διαχρονικό ελληνικό κινηματογράφο. Η ψυχαναλυτική  ματιά συναντά την κινηματογραφική, δίνοντας την ευκαιρία να στραφούμε αλλά και να σταθούμε στα δημιουργήματα της εσωτερική μας πραγματικότητα, στην προσπάθεια επεξεργασίας και νοηματοδότησης της εξωτερικής πραγματικότητας.

Κατηγορία: Εκδηλώσεις

Πού θα πραγματοποιηθεί: κινηματογράφος Λαίς