Τα Νέα

Θέσεις του ΣΕΨ σχετικά με το Νομοσχέδιο «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» του Υπουργείου Υγείας

Θέμα: Θέσεις του ΣΕΨ σχετικά με το Νομοσχέδιο «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» του Υπουργείου Υγείας.

 

ΑΟ Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων – ΣΕΨ στηρίζει την πρόταση των φορέων Πρόληψης, Θεραπείας και Κοινωνικής Επανένταξης για απόσυρση του νομοσχεδίου και έναρξη διαλόγου του Υπουργείου με τους Φορείς από μηδενική βάση.

Ο ΣΕΨ είναι αντίθετος με το νέο Νομοσχέδιο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση που αφορά στις Υπηρεσίες Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πρόοδο για την χώρα μας η ενοποίηση – κατάργηση των υπηρεσιών πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, αντίθετα είναι οπισθοδρόμηση, τις συνέπειες της οποίας πολύ σύντομα θα  βιώσει η Ελληνική οικογένεια και η κοινωνία. Ο χρήστης, η οικογένειά του και η κοινωνία στην οποία ζει χρειάζονται πολύπλευρη στήριξη και εξειδικευμένη παροχή ιατρικών, ψυχολογικών και κοινωνικών υπηρεσιών. Η επιλογή ενός μονοδιάστατου ιατροκεντρικού μοντέλου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες ανάγκες που απορρέουν από την χρήση ουσιών, δεν αποτελεί λύση ούτε για τον χρήστη, ούτε για την οικογένειά του, ούτε για την κοινωνία. Παράλληλα, το υπουργείο οφείλει να δώσει έμφαση στον Τομέα της Πρόληψης, να ενισχύσει τις Ψυχολογικές Υπηρεσίες των Προγραμμάτων Πρόληψης, να μην γίνει καμία απολύτως περιστολή αυτών των υπηρεσιών, διότι η εύρυθμη λειτουργία τους έχει άμεση σχέση με το μέλλον των επόμενων γενεών και την ποιότητα ζωής των ατόμων νεαρής ηλικίας.

Β . Ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων – ΣΕΨ προτείνει στο ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και συγκεκριμένα στο Άρθρο 15 «Παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε πληγέντες πληθυσμούς σε περιπτώσεις  ανθρωπογενών κρίσεων και φυσικών καταστροφών» να ενσωματωθεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων των Ψυχολόγων-EFPA προς το Συμβούλιο της Ευρώπης, στην διαμόρφωση της οποίας συμμετείχε και ο ΣΕΨ, ήδη εφαρμόζεται σε Ευρωπαϊκές χώρες και η οποία  αναφέρεται στα εξής σημαντικά θέματα :

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν, ότι κάθε παρέμβαση Ψυχολογικής Υποστήριξης μετά από μία καταστροφή αν οργανωθεί με σωστό τρόπο προστατεύει την ψυχική υγεία των πολιτών, μειώνει το μέγεθος των παθολογικών εκδηλώσεων του ψυχικού τραύματος, αυξάνει την ανθεκτικότητα στον ψυχικό τραυματισμό:

  • Πρέπει να διασφαλιστεί σε κάθε χώρα, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, ότι οι επιζήσαντες, οι συγγενείς των θυμάτων και οι διασώστες αμέσως μετά από μία καταστροφή, από φυσικά ή άλλα αίτια, έχουν δικαίωμα να τους παρασχεθεί από την πολιτεία δωρεάν Ψυχοκοινωνική  Φροντίδα και ειδικότερα εξειδικευμένη Ψυχολογική Υποστήριξη Α΄ βοηθειών.
  • Ενσωμάτωση αυτών των προτάσεων στον Εθνικό Σχεδιασμό κάθε χώρας για την Αντιμετώπιση Καταστροφών και Διαχείριση Κρίσεων
  • Καθορισμό ενός πλαισίου που θα διασφαλίζει την παροχή αξιόπιστης Ψυχολογικής Υποστήριξης αμέσως μετά την καταστροφή
  • Ειδική πρόβλεψη ώστε τα παιδιά και οι άλλες ευπαθείς ομάδες (πχ. οικονομικοί μετανάστες, άτομα με αναπηρία, ψυχιατρικοί ασθενείς κ.α. ) να έχουν κατάλληλη Ψυχολογική Υποστήριξη αμέσως μετά την καταστροφή.
  • Χαρτογράφηση των ειδικότερων αναγκών κάθε χώρας
  • Συνεργασία με τις άλλες χώρες με σκοπό την:

           – ανταλλαγή εμπειριών

           – ενημέρωση για βέλτιστες  πρακτικές

           – αμοιβαία βοήθεια

  • Εκπαίδευση Επαγγελματιών και Εθελοντών

      Η εκπαίδευση των επαγγελματιών και των εθελοντών είναι απαραίτητη διότι, εκτός του ότι πρέπει είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι ώστε να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Ψυχολογικής Υποστήριξης προς τους πληγέντες, κινδυνεύουν επίσης οι ίδιοι άμεσα από Β’ βαθμού ψυχικό τραυματισμό.

  • Εκπαίδευση Ψυχολόγων

Σχετικά με την εκπαίδευση των Ψυχολόγων η EFPA επισημαίνει ότι είναι αναγκαίο κάθε χώρα, με σκοπό την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, να αναπτύξει προπτυχιακές και μεταπτυχιακές πανεπιστημιακές σπουδές Ψυχολογίας στην αντιμετώπιση καταστροφών και διαχείριση κρίσεων. Ειδικότερα προτείνει:

   – Βασική πανεπιστημιακή εκπαίδευση των φοιτητών Ψυχολογίας

   – Εξειδίκευση σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών

   – Μετεκπαίδευση Επαγγελματιών Ψυχολόγων

   – Εκπαίδευση Εκπαιδευτών

   – Εκπαίδευση Αξιολογητών παρεμβάσεων

      Μπορείτε να συμβουλευτείτε:

  1. Council of Europe, European and Mediterranean Major Hazards Agreement (EUR- OPA) EFPA: «Psychosocial Support and Services to Disaster Victims», Strasbourg 2007
  2. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων των Ψυχολόγων-EFPA, Standing Committee on Crisis, Disaster and Trauma Psychologists

    www.efpa.eu

    https://www.efpa.eu/working-groups/crisis-disaster-and-trauma-psychology

Κατηγορίες: Δελτία Τύπου, Επαγγελματικά