Τα Νέα

Επιστολή Εργασίας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ
ΈτοΣ ιδρύσεωΣ 1963
ΜέλοΣ EFPA

Αθήνα 26-5-06

Αγαπητοί συνάδελφοι ,

Όπως όλοι γνωρίζετε ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων από το 2001 συμμετέχει ενεργά στην μόνιμη Επιτροπή Μελέτης Αντιμετώπισης Καταστροφών , Διαχείρισης Κρίσεων και Ψυχικού Τραύματος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων των Ψυχολόγων (EFPA) . Έναυσμα για την συμμετοχή του συλλόγου μας σε αυτήν την επιτροπή της EFPA υπήρξε η πολύτιμη εμπειρία που απέκτησε ο Σ.Ε.Ψ μετά τον καταστροφικό σεισμό της Αθήνας το 1999 , όπου 55 συνάδελφοι τακτικά μέλη του Σ.Ε.Ψ προσέφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στους πληγέντες σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η EFPA ως Διεθνής Μη-Κυβερνητικός Οργανισμός είναι επίσημο συμβουλευτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης και ειδικότερα η Επιτροπή Μελέτης της EFPA συνεργάζεται στενά με το Συμβούλιο της Ευρώπης σε θέματα αντιμετώπισης καταστροφών , διαχείρισης κρίσεων και ψυχικού τραύματος διότι αφορούν άμεσα την ψυχική υγεία των Ευρωπαίων πολιτών . Η Επιτροπή Μελέτης της EFPA αναγνωρίζει ότι η Ψυχολογία τόσο ως επιστήμη όσο και ως εφαρμοσμένο επάγγελμα έχει πάρα πολλά να προσφέρει στον τομέα αυτό και για αυτόν τον λόγο προτείνει όλοι οι Εθνικοί Σύλλογοι των Ψυχολόγων , που είναι μέλη της EFPA , να δημιουργήσουν ένα Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ψυχολόγων εξειδικευμένων σε θέματα αντιμετώπισης καταστροφών , διαχείρισης κρίσεων και ψυχικού τραύματος . Επίσης το Ευρωπαϊκό Δίκτυο αυτό θα είναι σε ετοιμότητα και θα μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες του αν συμβεί κάποια μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή (γεωλογικές καταστροφές , μετεωρολογικές , χημικές , βιολογικές , πυρηνικές κλπ..) Επομένως σε κάθε Εθνικό Σύλλογο θα πρέπει να δημιουργηθεί μία ομάδα επαγγελματιών ψυχολόγων με έργο ανάλογο της Επιτροπής Μελέτης της EFPA και ενδεχόμενη περαιτέρω εκπαίδευση των μελών αν εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι .

Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτήν την ομάδα παρακαλούνται να συμπληρώσουν την συνημμένη αίτηση και να την στείλουν με fax στο 210-6913053 . Επίσης για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να συμβουλευτείτε την σχετική ιστοσελίδα της EFPA www.disaster.efpa.be και του Σ.Ε.Ψ. www.seps.gr.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος         Η Γενική Γραμματέας

Θαλής Ν. Παπαδάκης       Βασιλική Δ. Μπουκουβάλα

Κατηγορίες: Γενικά