Τα Νέα

Απάντηση στο ανακριβές άρθρο της Α. Σπανού, στο φύλλο της εφημερίδας Καθημερινή 21.04.2024.

Αθήνα, 22 Απριλίου 2024

Αρ. Πρωτ.: 15298

Προς τους Διευθυντές Σύνταξης της Καθημερινής,

κ.κ. Μ. Τσιτσίνη και Β. Ζήρα

κοιν.: Διευθυντή της Καθημερινής, κ. Α. Παπαχελά

 

Θέμα: Απάντηση στο ανακριβές άρθρο της Α. Σπανού, στο φύλλο 21.04.2024.

Με μεγάλη έκπληξη και αγανάκτηση διαβάσαμε στην έγκριτη εφημερίδα σας της 21.04.2024 άρθρο της συντάκτριάς σας Α. Σπανού με τίτλο «Ψυχολόγος είσαι, αν το δηλώσεις …». Το άρθρο είναι μονομερές, συκοφαντεί ψευδώς τους επαγγελματίες Ψυχολόγους και τον Σύλλογο Ελλήνων Ψυχολόγων – ΣΕΨ, αλλά και βρίθει ανακριβειών παραπλανώντας το  κοινό και τον Υφυπουργό Υγείας, κ. Δ. Βαρτζόπουλο. Η συντάκτριά σας δεν μπήκε καν στον κόπο να ρωτήσει τον ΣΕΨ για τις νομοθετικές ρυθμίσεις του επαγγέλματός μας στη χώρα μας, αλλά μονομερώς και αποκλειστικά παρουσιάζει τις απόψεις της  Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας – ΕΛΨΕ.

Με την ευκαιρία θα θέλαμε να επισημάνουμε ορισμένα -λόγω χώρου- ψευδή σημεία της συντάκτριας:

  • Το επάγγελμα του Ψυχολόγου στη χώρα μας είναι ρυθμισμένο με ελληνικούς και ευρωπαϊκούς νόμους από το 1979, με τον ν. 991/79, ο οποίος ψηφίστηκε επί Υπουργίας του αείμνηστου Σπ. Δοξιάδη της τότε κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και ακολούθησαν και άλλοι. Ο ΣΕΨ σύμφωνα με αυτούς είναι ο εκπρόσωπος του κλάδου και σε αυτόν εγγράφονται όσοι έχουν τουλάχιστον 4ετές πτυχίο Ψυχολογίας και άδεια άσκησης επαγγέλματος Ψυχολόγου. Αντιθέτως, η ΕΛΨΕ είναι ένα απλό σωματείο διδασκόντων στην Ψυχολογία. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν ούτε πτυχίο Ψυχολογίας ούτε Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος Ψυχολόγου, διότι προέρχονται από άλλες πανεπιστημιακές σχολές, όπως Φιλολογία, Φιλοσοφική, Παιδαγωγική κ.ά.
  • Η επαγγελματική άσκηση της Ψυχολογίας διενεργείται ευρωπαϊκά και διεθνώς από κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου, όχι διδακτορικού. Το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΨΕ αφού απέτυχε να δημιουργήσει μεταπτυχιακά προγράμματα -ως όφειλε- ικανά να απορροφήσουν τους Έλληνες πτυχιούχους (στέλνοντάς τους σε μεταπτυχιακά άλλων σχολών ή στο εξωτερικό) έρχεται να «αναμορφώσει» τώρα τον επαγγελματικό κλάδο υποκρύπτοντας τον τρόπο που θα πετύχει τις «ρυθμίσεις» που ευαγγελίζεται.
  • Ουσιαστικά προσβλέπει σε δύο Άδειες Άσκησης Επαγγέλματος, μία Γενική με ελάχιστες δικαιοδοσίες και περιορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα, καθώς και μία Ειδική, που θα κάνει τα πάντα. Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία με οδυνηρά αποτελέσματα: αύξηση της ανεργίας και μετανάστευση των νέων σε άλλες χώρες.
  • Κώδικας Δεοντολογίας – ευρωπαϊκός και ελληνικός του ΣΕΨ, καθώς και διευκρινιστικές Οδηγίες – υπάρχει και όλα τα μέλη του ΣΕΨ υπογράφουν ότι θα τους ακολουθούν. Το Πειθαρχικό σώμα του ΣΕΨ επιλαμβάνεται των καταγγελιών των πολιτών για κακή εφαρμογή και έχει επιβάλει ποινές. Οι περιπτώσεις «χαρτιών» για αφαίρεση της επιμέλειας έχουν κατατεθεί από τον ΣΕΨ στον Εισαγγελέα και η κατηγορούμενη ψυχολόγος παραπέμπεται, μαθαίνουμε, για κακούργημα.
  • Οι λοιπές καταγγελίες για κακή εφαρμογή γίνονται κυρίως σε συμβούλους, life coaches κ.ά. και όχι σε Ψυχολόγους. Παρά ταύτα δεν αντιλαμβανόμαστε να εκδηλώνεται ενδιαφέρον από τον κ. Υφυπουργό να ρυθμίσει αυτά τα επαγγέλματα, που είναι πράγματι «ό,τι δηλώσεις». Αναρωτιόμαστε αν το ενδιαφέρον της ΕΛΨΕ και του Υφυπουργού να «ρυθμίσει» τα ρυθμισμένα υποκρύπτει, τελικά, άλλες βλέψεις.

Με τιμή,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

H Πρόεδρος                                                                                              Η Γεν. Γραμματέας

Βασιλική Δ. Μπουκουβάλα                                                                   Βασιλική  Δ. Καραγιάννη

Κλινικός Ψυχολόγος                                                                              Κλινικός Ψυχολόγος

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 15298-220424 ΣΕΨ

Κατηγορίες: Γενικά, Δελτία Τύπου, Επαγγελματικά