Τα Νέα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 4-9-2007


 

 

 

Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων                                                                  Aθήνα   4-9-2007

Δασκαλάκη 35                                                                                         Αρ. Πρωτ. 10233

115 26 ΑΘΗΝΑ

τηλ.2106913500-053

Email : seps@otenet.gr

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων ( Σ.Ε.Ψ.) ο επίσημος επιστημονικός και επαγγελματικός φορέας των Ψυχολόγων στη χώρα μας , ο οποίος  υπάγεται στον έλεγχο και την εποπτεία     του    Υπουργείου Υγείας  και Κοινωνικής Αλληλεγγύης  ( Ν.991/79 , άρθρο 8)  και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας  Συλλόγων Ψυχολόγων (E.F.P.A.) που εκπροσωπεί περισσότερους από 200.000 Ψυχολόγους στην Ευρώπη έχει την τιμή να σας ανακοινώσει ότι :

   

από  Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου και για χρονικό διάστημα τριών μηνών θα αρχίσει να λειτουργεί η Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης  του ΣΕΨ  για τους πυροπαθείς.  Σ΄ αυτή τη γραμμή  θα προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους τα μέλη του συλλόγου μας . Τα τηλέφωνα της Γραμμής είναι :

            210- 6930950, 951, 952,953, 954.

Συνολικά πέντε γραμμές . Η Γραμμή θα λειτουργεί τις καθημερινές από Δευτέρα έως και Παρασκευή  από τις 11 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα . Στην Γραμμή αυτή μπορούν να απευθύνονται οι πληγέντες  από τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών καθώς και  τα μέλη των συνεργείων διάσωσης αν το επιθυμούν . Επίσης, έχει προβλεφθεί  η δυνατότητα να παρέχεται  η Ψυχολογική αυτή Υποστήριξη και σε μη ελληνόφωνους πολίτες που μιλούν Αγγλικά ,Γαλλικά Ιταλικά, Γερμανικά, Αλβανικά ).  Η αντίδραση στο τραύμα είναι μια φυσιολογική αντίδραση του ψυχισμού μας σε ένα αιφνίδιο , απροσδόκητο , μη σύνηθες γεγονός που εντελώς αναπάντεχα απειλεί την  ζωή μας . Αν το αντιμετωπίσουμε έγκαιρα αποφεύγουμε δυσάρεστες συνέπειες στην ψυχική υγεία μας στο μέλλον.

 

                                                Ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων έχει μεγάλη εμπειρία  σε  θέματα  αντιμετώπισης  καταστροφών  , διαχείρισης κρίσεων  και ψυχικού τραύματος  και μέχρι σήμερα έχει προσφέρει εθελοντικά  πολλές φορές ψυχολογική υποστήριξη και βοήθεια σε πληγέντες μετά από φυσικές καταστροφές ή  άλλα αίτια όπως π.χ. μετά τον καταστροφικό σεισμό της Αθήνας το 1999.

                                               Πριν 2 χρόνια  σύστησε την Εθνική Επιτροπή Ψυχολόγων για την  αντιμετώπιση  καταστροφών  , διαχείρισης κρίσεων  και ψυχικού τραύματος , η οποία αποτελείται από ψυχολόγους που υπηρετούν σε καίριες θέσεις του κρατικού μηχανισμού και η οποία εκπροσωπεί την χώρα μας, συμμετέχοντας ενεργά , στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Ψυχολόγων (E.F.P.A.)   Η  EFPA ως Διεθνής Μη-Κυβερνητικός Οργανισμός είναι επίσημο συμβουλευτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης  και ειδικότερα  η Επιτροπή  Μελέτης της EFPA συνεργάζεται στενά με το Συμβούλιο  της Ευρώπης  σε  θέματα  αντιμετώπισης  καταστροφών  , διαχείρισης κρίσεων  και ψυχικού τραύματος, διότι  αφορούν άμεσα  την ψυχική υγεία των Ευρωπαίων πολιτών  .  Για αυτόν τον λόγο  όλοι οι Εθνικοί Σύλλογοι των Ψυχολόγων , που είναι μέλη της EFPA , έχουν δημιουργήσει   ένα  Ευρωπαϊκό  Δίκτυο  Ψυχολόγων εξειδικευμένων σε  αυτά τα θέματα  .  Το  Ευρωπαϊκό  Δίκτυο αυτό  είναι σε ετοιμότητα  και  μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες του αν συμβεί κάποια μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή  (γεωλογικές καταστροφές  , μετεωρολογικές , χημικές , βιολογικές , πυρηνικές κλπ).

 

Μπορείτε να έχετε περισσότερες πληροφορίες για το θέμα αυτό στην ιστοσελίδα μας  www.seps.gr  και  είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε ενημέρωση  χρειαστείτε .

 

                                                                                           Με τιμή για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

 

        Ο Πρόεδρος                                                                      Η Γενική Γραμματέας

                                    

                                      

    Θαλς Ν. Παπαδάκης                                                         Βασιλική Δ. Μπουκουβάλα            

    ( Κλινικός Ψυχολόγος )                                                             ( Κλινικός Ψυχολόγος ) 

 

                                     

 

Κατηγορίες: Γενικά