Εκδηλώσεις
Συνέδρια / Ημερίδες

28/11/2015 - 29/11/2015

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας – 9ο Συνέδριο της ΕΨΕ “Ευνουχισμός”

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας

 

“Το Ασυνείδητο Εγώ”

76ο Συνέδριο Γαλλόφωνων Ψυχαναλυτών (CPLF)

Βρυξέλλες, 5 – 8 Μαΐου 2016

 
 

Freud Museum London

Το εκπαιδευτικό τμήμα του Freud Museum παρουσιάζει μία σειρά video που προτείνουν ορισμένες απαντήσεις σε ερωτήματα γύρω από το τι είναι η ψυχανάλυση, το ασυνείδητο και την σχέση της ψυχανάλυσης ως προς άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Απευθύνεται σε φοιτητές και ανθρώπους που θέλουν να έχουν μια πρώτη επαφή με την Ψυχανάλυση.

 

Τι είναι ψυχανάλυση

Ένα εισαγωγικό κείμενο της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης, στην ιστοσελίδα της ΕΨΕ.

 

Νευροψυχανάλυση

Ο M. Solms στηριζόμενος σε νευροεπιστημονικές και ψυχαναλυτικές σκέψεις και παρατηρήσεις, έχει διατυπώσει την πρόταση ενός “Συνειδητού Εκείνου”. Σύμφωνα με αυτή την υπόθεση τίθεται μία σειρά μεταψυχολογικών και κλινικών ερωτημάτων. Ο M. Solms παρουσιάζει και συζητά τις θέσεις του :

9ο Συνέδριο της ΕΨΕ

“Ευνουχισμός”

Ινστιτούτο Παστέρ, Βασ. Σοφίας 127

28 & 29 Νοεμβρίου 2015

droppedImage.png

“Το 9ο Συνέδριο της ΕΨΕ με θέμα τον «Ευνουχισμό» έρχεται σαν άμεση συνέχεια και συνέπεια του 8ου που είχε ως θέμα τη «Σαγήνη». Η σαγήνη προκαλεί την έλξη και την επιθυμία για ένωση ή ταύτιση με το αντικείμενο. Η απαγόρευσή τους, όταν πρόκειται για ένωση ή ταύτιση σημαίνουσα για την ανάπτυξη της ψυχοσεξουαλικής ταυτότητας,  μπορεί να βιωθεί ως «τραύμα». Ένα από τα  σχήματα με τα οποία αυτό το τραύμα μπορεί να οργανωθεί ενδοψυχικά ώστε να αποφευχθούν σοβαρές παθολογίες και να προχωρήσει η ανάπτυξη είναι το «σύμπλεγμα του ευνουχισμού». Διατυπωμένο από τον Φρόυντ ως αναγκαίο συμπληρωματικό του «οιδιποδείου συμπλέγματος» και ως απαραίτητη διαδικασία για την κατάλυσή του, ενέχει οργανωτικό ρόλο στη μορφοποίηση του ψυχισμού ….  συνέχεια του εισαγωγικού σημειώματος ”

Α. Αλεξανδρίδης, Υπεύθυνος Επιτροπής Επιστημονικών Εκδηλώσεων.

Ομιλίες του συνεδρίου

Ψυχανάλυση & Τέχνη

droppedImage_2.png

Η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος σας προσκαλεί στο ΣΙΝΕΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΦΡΟΫΝΤ. Σας προτείνουμε να δούμε μαζί, και να συζητήσουμε με ψυχαναλυτές και ανθρώπους του κινηματογράφου (σκηνοθέτες, ηθοποιούς, σεναριογράφους, άλλους συντελεστές της κάθε ταινίας καθώς και κριτικούς κινηματογράφου) τα πλάνα της εσωτερικής και εξωτερικής πραγματικότητάς μας όπως τα παριστάνει ο Ελληνικός κινηματογράφος (σύγχρονος και διαχρονικός).

Νέο πρόγραμμα ταινιών περιόδου 2015-16

Ψυχανάλυση & Πολυμέσα

Προτάσεις επιίκαιρου και ιστορικού ενδιαφέροντος για την ψυχανάλυση από την ιστοσελίδα της ΕΨΕ

IPA News

Ο νέος ιστότοπος και η νέα έκδοση της ηλεκτρονικής on line εφημερίδας των IPA, APsaA-NAPsaC, EPF και FEPAL, Psychoanalysis.Today με τίτλο :

Issue Zero: “The First Time”

Η Ψυχανάλυση σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο

Μετά το 49o Συνέδριο της Βοστόνης

Ομιλίες – Video – Kείμενα

ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ είναι ένα νέο τμήμα της Ιστοσελίδας της ΕΨΕ στο οποίο παρουσιάζονται και συζητούνται θέματα ψυχαναλυτικής θεωρίας και κλινικής πρακτικής. 

Ευνουχίζω: (μτφ) αφαιρώ τη δημιουργικότητα ή τις ικανότητες (κάποιου), τον καθιστώ αδύναμο, αναποτελεσματικό, άχρηστο. Συν. Περιορίζω, νεκρώνω”. (Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, Μπαμπινιώτη).

Η ψυχαναλυτική θεωρία έχει υπογραμμίσει ότι η ελευθερία στην ομιλία (βλ. ελεύθεροι συνειρμοί) δεν είναι καθόλου αυτονόητη και δύναται να αποκτηθεί εντός μιας σχέσης (πχ της ψυχαναλυτικής). Επίσης, έχει τονίσει ότι η ικανότητα του σκέπτεσθαι, απότοκος της κυριαρχίας της αρχής της πραγματικότητας, αποτελεί μια ιδιαίτερα σύνθετη και ευάλωτη  κατάκτηση του υποκειμένου.  Σε ένα συνέδριο με θέμα τον «Ευνουχισμό» σκεφτήκαμε να προσπαθήσουμε να ενδυναμώσουμε τη δημιουργική πλευρά των σκέψεων και των συνειρμών, ανοίγοντας  αυτόν τον χώρο συζήτησης πέραν των εργασιών του 9ου Συνεδρίου της ΕΨΕ.

Εφέτος λοιπόν, υπάρχει στο Διάλογο ένας χώρος συζήτησης περί ευνουχισμού. Εκεί μπορείτε να υποβάλετε τα σχόλια, τις σκέψεις σας ή τις εντυπώσεις σας από το συνέδριο. Περιμένουμε τη συμμετοχή σας και σας ευχόμαστε καλό και δημιουργικό συνεδριακό διήμερο.

Ο ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (ΤΟΥ;)

“…Τι στηρίζει αυτήν την αμφισημία σχετικά με τον ευνουχισμό που δεν είναι και η μόνη;

Η εισήγηση του κ. Βαρτζόπουλου υπογραμμίζει πολλές αμφισημίες δίνοντας το έναυσμα για συζήτηση, όπως για παράδειγμα τη σχέση του ευνουχισμού με την πραγματικότητα : … ” 

Από το εισαγωγικό σχόλιο του Διαλόγου, της Χ. Γιαννουλάκη. 

συνέχεια του κειμένου

Σημείωση : Οι αναρτήσεις κειμένων και σχολιασμών στον ΔΙΑΛΟΓΟ γίνονται μετά από μία μορφή εκδοτικής επιμέλειας. Η σύνταξη των κειμένων πρέπει να ακολουθεί τις σχετικές οδηγίες.

droppedImage_1.png

Κατηγορία: Συνέδρια / Ημερίδες