Εκδόσεις
Βιβλιοπαρουσίαση

Παππά Βασιλική

Το παράθυρο αριστερά

ΣΥΝΟΨΗ

Στην Ολλανδία του 17ου αιώνα ο Γιοχάνες, φημισμένος ζωγράφος της εποχής του, προαισθανόμενος το θάνατό του προβαίνει στην εξομολόγηση του μυστικού που τον βαραίνει για πολλά χρόνια. Το κουβάρι της αφήγησης αρχίζει να ξετυλίγεται από τη μέρα της γέννησής του και φτάνει ως το όνειρο της τελευταίας νύχτας της ζωής του. Μέσα από τα σημαντικά γεγονότα της σύντομης ζωής του και τα πρόσωπα που τη σημάδεψαν ξεδιπλώνονται οι απόψεις του για τη ζωή, την τέχνη, τις διανθρώπινες σχέσεις, την επικοινωνία και τα συναισθήματα, την αλήθεια και την επιτήδευση. Το νόημα της ζωής προσδιορίζεται από την τέχνη και τα μηνύματά της. Ο ρόλος του πατέρα αλλά και αυτός του μέντορα είναι καθοριστικοί, δεν καταφέρνουν ωστόσο να εκπληρωθούν, σύμφωνα με τον απολογισμό του επερχόμενου τέλους. Το κυνήγι του ιδανικού με όχημα την τέχνη και το βάρος της ντροπής από την απόκρυψη του μυστικού θέτουν τους ρόλους αυτούς σε δεύτερο πλάνο. Ωστόσο, ο θάνατος κλείνει τον κύκλο της ζωής, χαρίζει επιείκεια, καθαίρει και συγχωρεί.
 
Με πρόσχημα την τέχνη και την αινιγματική ζωή ενός μεγάλου καλλιτέχνη επιχειρείται η διερεύνηση της ταυτότητάς του, αλλά και των πολλαπλών ρόλων που αυτός καλείται να εκπληρώσει στη ζωή. Η αλήθεια, η ειλικρίνεια και η συνέπεια στην εκπλήρωση των ρόλων οδηγούν σε μια διαφορετική θέαση των πραγμάτων.

 


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Η Βασιλική Παππά γεννήθηκε στις Σέρρες και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε ψυχολογία και θεατρολογία και εργάζεται ιδιωτικά ως συμβουλευτική ψυχολόγος. Έχει διδάξει στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας και Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ Αθήνας, στο ΤΕΠΑΕΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και σε μεταπτυχιακά προγράμματα. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές Π-οιήσεις (1992, Γ΄ Βραβείο Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών) και Γύψος ή πορσελάνη (Έψιλον, 1993) και το μυθιστόρημα Ρινόκερος και ελέφαντας (Οκτώ, 2014). Είναι επίσης συγγραφέας των εξής βιβλίων ψυχολογίας: Γονείς, παιδιά και ΜΜΕ. Ένας οδηγός γονικής συμπεριφοράς (Καστανιώτης, 2008), Η λογική των συναισθημάτων. Συναισθηματική ανάπτυξη και συναισθηματική νοημοσύνη (Οκτώ, 2013), Γονείς σε κρίση. Η διαχείριση της απώλειας και της αλλαγής (Οκτώ, 2016) και Επάγγελμα γονέας. Ψυχολογικοί τύποι γονέων και συμπεριφορά παιδιών και εφήβων (Οκτώ, υπό έκδοση).


ΣΧΟΛΙΑ

 


ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τίτλος: Το παράθυρο αριστερά
Συγγραφέας: Βασιλική Παππά
Επιμέλεια-διόρθωση: Ελένη Ζαφειρούλη 
Ημερομηνία έκδοσης:
 Ιούλιος 2016
Αριθμός σελίδων: 125 
ISBN: 978-618-5077-22-8 


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 απόσπασμα από το βιβλίο

Είναι μία από τις χιλιάδες μέρες του βίου μου και –το νιώθω– από τις τελευταίες. Δεν ξέρω πόσες ακριβώς μονάδες ημερών υπάρχουν πια για μένα, μπορεί και καμιά. Δεν ξέρω τι να κάνω με τη ζωή μου. Κι αν αυτό που ζω είναι ζωή. Τη μέρα αυτή που –αν και Δεκέμβρης– ο ήλιος καίει και καταυγάζει τ’ απόκρυφα, όλα τα μυστικά που ήθελαν ν’ αποκαλυφθούν, αποφάσισα να μιλήσω. Και να πω όλα όσα θα ήθελαν οι άλλοι να ξέρουν για τον σιωπηλό βίο μου, τις μύχιες σκέψεις μου. Για κείνες τις εικόνες του μυαλού μου που δεν κοινοποιήθηκαν ποτέ με λόγια ή έργα. Σήμερα ο ήλιος καίει και με κάνει και λάμπω. Δεν τον φοβάμαι. Τον ευγνωμονώ που μου δίνει δύναμη ν’ αντέξω το βάρος της αλήθειας μου. Ένα βάρος που –αν και λυτρωτικό– για μένα είναι μαρτυρικό. Για τους άλλους μπορεί απλώς να φανεί σαν εξατμισμένη ανημπόρια. 
    Τις δύσκολες μέρες της ζωής μου δε μίλησα, γιατί ήθελα να εκφράζομαι χωρίς να μιλώ. Τώρα μιλώ γιατί πρέπει. Έτσι προστάζει μέσα μου η ανάγκη. Μάλλον αυτή πρέπει να ’ναι, τελικά. Η ανάγκη μου για υστεροφημία. Που θα ξεπλύνει από μέσα μου όλα όσα παρέμεναν εγκλωβισμένα στα σκοτάδια και τρέφονταν από το αίμα της σιωπής μου. Για το εκ προοιμίου ξεκαθάρισμα για τα φρικαλέα που θα ειπωθούν μετά. 
    Ξεκινώ, λοιπόν, την αποτίμηση. Υπάρχει ένα ανεξόφλητο γραμμάτιο που επίμονα ζητά την τακτοποίησή του. Είναι το ίδιο που μου χρέωσε την ανομία και με καταδίκασε. Ξεκινώ. Κι όπως κάποιος που θα κριθεί από το δικαστήριο, ζητώ την επιείκειά σας για το έγκλημα που διέπραξα, για ένα μεγάλο κρίμα, την αποκάλυψη του οποίου θα μπορούσα να αποφύγω. Σημειώστε ότι κάνω από πριν έκκληση, προσπαθώντας να σας προϊ­δεάσω για όσα επονείδιστα θ’ ακούσετε. Αιτούμαι τη συγκατάβαση και τη μακροθυμία σας, το μαλακό μαξιλάρι που προσφέρετε ως άλλοθι σε κάθε πολύπαθη συνείδηση. Η δική μου είναι μία από αυτές. Σε λίγο θα αρχίσω να σας επιδεικνύω μία-μία τις άτακτες στιγμές του ψηφιδωτού της φαινομενικά τακτοποιημένης ζωής μου. Όχι όλες, φυσικά. Τις πιο χρωματισμένες από την ψυχρότητα του μπλε ή τη θερμότητα του κίτρινου. Εκείνες που ξέφυγαν από τη χρωματική παλέτα της ουδετερότητας. Επιλέγω να μιλήσω για να ξαλαφρώσω τη συνείδηση από το βάρος της διαστρεβλωμένης αλήθειας, μιας αλήθειας τσαλακωμένης και ταλαιπωρημένης που διεκδίκησε το δικαίωμα να προχωρήσει λίγο παραπάνω στο μεταθανάτιο ταξίδι της. Και θολής απ’ την ομίχλη με την οποία την πασπάλισε ο χρόνος. Επιλέγω να μιλήσω όχι γιατί συγχωρώ αυτό που λέμε συνείδηση, μα γιατί τη λυπάμαι.

Συγγραφέας: Παππά Βασιλική

Εκδόσεις: Οκτώ

ISBN: 978-618-5077-22-8

Πρώτη εκδοση: 2016

Κατηγορία: Βιβλία Ψυχολογίας

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Η Βασιλική Παππά είναι συμβουλευτική ψυχολόγος, πρόεδρος και επιστημονικά υπεύθυνη του Πανελληνίου Συνδέσμου Σχολών Γονέων. Έχει διδάξει Ψυχολογία στα τμήματα Προσχολικής Αγωγής και Κοινωνικής Εργασίας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Αθήνας, στο Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και σε διάφορα Μεταπτυχιακά Προγράμματα. Σπούδασε Ψυχολογία και Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έκανε τη μεταπτυχιακή της ειδίκευση στη Σχολική Ψυχολογία και συνέχισε με την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής με θέμα τη σχέση της οικογενειακής κατάστασης γονέων με τους παράγοντες της συμπεριφοράς και της αυτοαντίληψης εφήβων, καθώς και της ποιότητας της σχέσης τους με τους γονείς τους. Εργάζεται ως σχολική και συμβουλευτική ψυχολόγος, συντονίζει ομάδες Σχολών Γονέων και ασχολείται με την εκπαίδευση ειδικών ψυχικής υγείας, ενώ εργάζεται και ιδιωτικά ως συμβουλευτική ψυχολόγος. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα οικογενειακών σχέσεων, στις πρακτικές ανατροφής και διαπαιδαγώγησης των γονέων καθώς και στην ανάπτυξη και καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης. Άρθρα και μελέτες της έχουν δημοσιευθεί σε πολυάριθμα επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις της και με τη διοργάνωση συμποσίων σε πολλά ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Έχει συγγράψει τα βιβλία: “Επάγγελμα Γονέας. Ψυχολογικοί τύποι γονέων και συμπεριφορά παιδιών και εφήβων” (Καστανιώτης, 2006), “Γονείς, παιδιά και ΜΜΕ. Ένας οδηγός γονικής συμπεριφοράς” (Καστανιώτης, 2008), έχει μεταφράσει το βιβλίο του Κ. Στάινερ “Συναισθηματική νοημοσύνη με καρδιά” (Καστανιώτης, 2006) και έχει επιμεληθεί επιστημονικά το βιβλίο “Το σοκ της ανατροφής” των Π. Μπρόνσον και Α. Μέριμαν (Polaris, 2012). Επίσης έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές “Ποιήσεις” (Αθήνα, 1992, Γ΄ Βραβείο Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών) και “Γύψος ή Πορσελάνη” (Έψιλον, 1993), ενώ ποιήματά της έχουν συμπεριληφθεί στο συλλογικό τόμο “Η γεωμετρία μιας αθέατης γενιάς. Ανθολογία ποίησης της γενιάς του ’90” (Μανδραγόρας, 2002). Είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για την Εκπαίδευση των Γονέων (FIEP), της ΕΛΨΕ, του ΣΕΨ και άλλων επιστημονικών συλλόγων.

Εργογραφία:

  • (2013) Η λογική των συναισθημάτων, Οκτώ
  • (2008) Γονείς, παιδιά και ΜΜΕ, Εκδόσεις Καστανιώτη
  • (2006) Επάγγελμα γονέας, Εκδόσεις Καστανιώτη
  • (1993) Γύψος ή πορσελάνη, Έψιλον