Εκδηλώσεις
Συνέδρια / Ημερίδες

30/10/2015 - 31/10/2015

ΕΝΑΣ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΑΕΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 ΕΝΑΣ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΑΕΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ

Διημερίδα με προσκεκλημένο ομιλητή τον PatrickAvrane

                                                                                          30 και 31 Οκτωβρίου 2015

Τι συμβαίνει όταν ένας ψυχαναλυτής συναντάει ένα παιδί ή έναν έφηβο; Πως προχωράει αυτή η συνάντηση και ποια σημασία παίρνει και για τους δύο; Τι συμβαίνει κατ’ επέκταση όταν ένας ψυχαναλυτής συναντά το παιδί μέσα στον ενήλικο; Ποια εν τέλει η σημασία της ψυχανάλυσης των παιδιών για την ίδια την ψυχανάλυση και πώς διαμορφώνουν αυτά τα ερωτήματα τη στάση ενός ψυχαναλυτή σήμερα;

Ο Πατρίκ Αβράν είναι ψυχαναλυτής, τακτικό μέλος της Société de Psychanalyse Freudienne της οποίας υπήρξε πρόεδρος και πρώην μέλος της EcoleFreudiennedeParis. Έχει συνεργαστεί στενά με την Φρ. Ντολτό σε πλαίσια για παιδιά και εφήβους και σήμερα εργάζεται ιδιωτικά. Πολυγραφότατος ως συγγραφέας, προσεγγίζει με διεισδυτική κλινική ματιά, ζωντανή λογοτεχνική γραφή και υπόρρητο χιούμορ, ζητήματα που αγγίζουν τη σύγχρονη πραγματικότητα ενός αναλυτή όπως η εξερεύνηση του ασυνείδητου, η αναλυτική συνάντηση, η λαιμαργία, τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, ο πατέρας, το χρήμα, η δειλία, ο έρωτας, η απάτη.

Στη διάλεξή του την Παρασκευή 30.10 ο Πατρίκ Αβράν, μας εισάγει στον τρόπο που κατασκευάζεται ο αναγκαίος για τη θεραπεία κοινός χώρος ανάμεσα σε δύο υποκείμενα, προκειμένου ο αναλυτής να επιτρέψει στον μικρό αναλυόμενό του να έρθει αντιμέτωπος με τη δική του, προσωπική επιθυμία. Ένας χώρος, εντός του οποίου θα εγγραφεί η μεταβίβαση και ο οποίος θα γεμίσει με λόγια, με τη χροιά και τον τόνο της φωνής, με σιωπές αλλά και με τη χρήση του υλικού που το παιδί έχει στη διάθεσή του για να εκφράσει τον ψυχικό του κόσμο. Αναδεικνύοντας την προληπτική διάσταση της αναλυτικής συνάντησης σε παιδιά όπου, πέρα από το σύμπτωμα, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν διαταραχές στη σχέση με τα πρωταρχικά αντικείμενα, ο Αβράν ανοίγει διάπλατα ένα παράθυρο για να σκεφτούμε μαζί του τον τρόπο που εργάζεται ο αναλυτής εκκινώντας από το δικό του ασυνείδητο και καταλήγει: “Εκείνο που επιτρέπει τη συνάντηση είναι η έκπληξη, αυτό το κάτι της απουσίας γνώσης του αναλυτή. Νομίζω ότι αυτό είναι και το μείζον της συνάντησης με εκείνους που κάποιες φορές θεωρούμε πιο κοντά σε εμάς, δηλαδή με τους ενήλικους”.

Συνομιλητής: Νίκος Παυλάτος (ψυχαναλυτής), Συντονιστής: Θανάσης Χατζόπουλος (ψυχαναλυτής). Γαλλικό Ινστιτούτο, 19.00, Ταυτόχρονη μετάφραση.

Στα κλινικά εργαστήρια το Σάββατο 31.10, μέσα από την παρουσίαση κλινικών περιπτώσεων:

-Ο Πατρίκ Αβράν, συζητώντας το ζήτημα του χρήματος στην θεραπεία, το οποίο απελευθερώνει το υποκείμενο από την επιθυμία του άλλου, προσεγγίζει με κριτική ματιά το ρόλο και τις πολλαπλές διαστάσεις της συμβολικής αμοιβής στη θεραπεία παιδιών, για να δηλώσει: “Το να μην οφείλεις να δώσεις κάτι σε αντάλλαγμα των λόγων σου, είναι κατά τη γνώμη μου μια από τις προϋποθέσεις κάθε ψυχαναλυτικής θεραπείας, δηλαδή οτιδήποτε δίδεται (αποδείξεις αγάπης και μίσους) εισχωρεί στη μεταβίβαση”. Την παρουσίαση σχολιάζουν οι ψυχαναλύτριες Κωνστάνς Αθανασιάδου και Βίκυ Μαλισόβα.

– Ο Θανάσης Χατζόπουλος συζητά το ζήτημα του τέλους της ανάλυσης, έτσι όπως εγγράφεται σε ένα πλέγμα συνεδριών που αφορούν τη σταδιακή διαδικασία του αποχωρισμού (από τον αναλυτή, από τα πρωταρχικά αντικείμενα). ” Για έναν ασθενή μπορεί να είναι προϋπόθεση της αναλυτικής εργασίας το να έχει βεβαιωθεί ότι μπορεί να μας αφήσει” υπογραμμίζει ο Χατζόπουλος. Στην πορεία της θεραπείας “επειδή έχει αλλάξει ορίζοντα η μεταβίβαση, αλλάζει και η σχέση του ασθενούς με τα αντικείμενά του, που πηγαίνει ακόμη πιο πέρα τη μεταβιβαστική σχέση.” Την παρουσίαση σχολιάζει Ο Π. Αβράν και τη συζήτηση συντονίζει η κλινική ψυχολόγος Ελίζα Νικολοπούλου.

Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 10.00-13.30. Παράλληλη μετάφραση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.    
         

Τη διημερίδα διοργανώνουν η Ελληνική ομάδα της International Winnicott Association,
το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας και οι εκδόσεις Γαβριηλίδης, με αφορμή την έκδοση στα ελληνικά του βιβλίου του Patrick Avrane «Ένα παιδί στον ψυχαναλυτή» (εκδόσεις Γαβριηλίδης, σειρά Γραφές της ψυχανάλυσης, μετάφραση Νίκος Παυλάτος).

Για το αναλυτικό πρόγραμμα και εγγραφές :www.iwassociation.gr

Κατηγορία: Συνέδρια / Ημερίδες

Website: www.iwassociation.gr