Εκδηλώσεις
Συνέδρια / Ημερίδες

15/03/2016

«Η κατάθλιψη στη ζωή και την τέχνη»

Το Megaron Plus διοργανώνει τη συζήτηση «Η κατάθλιψη στη ζωή και την τέχνη», την Τρίτη 15 Μαρτίου στις 7 το βράδυ, στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο» (Brain Awareness Week) και του επιτυχημένου Kύκλου «Η επιστήμη στη ζωή μας» (επιμέλεια: Ηλίας Κούβελας, ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών). Συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες, οι οποίοι θα προσεγγίσουν το θέμα της κατάθλιψης, μιας πάθησης που συνοδεύει τον άνθρωπο από την αρχή της ιστορίας του. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την DANA Alliance for Brain Initiatives, την Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες και την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία. Η είσοδος στη διάλεξη είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5:30 μ.μ.
 Η κατάθλιψη στη ζωή και στην τέχνη
Η κατάθλιψη  έχει γίνει αντικείμενο, τα τελευταία χρόνια της κρίσης, αντικείμενο  αυξημένου ενδιαφέροντος. Πότε η θλίψη γίνεται κατάθλιψη, η οποία από την Ψυχιατρική αντιμετωπίζεται ως νόσος; Ποιοι μηχανισμοί του κεντρικού νευρικού συστήματος εμπλέκονται; Πού στηρίζεται η φαρμακευτική αγωγή; Ποιες ασυνείδητες και συνειδητές διεργασίες αναγνωρίζει η Ψυχανάλυση; Τι μπορούμε να πούμε για τη μακρά πορεία της τέχνης σε σχέση με τη θλίψη και την κατάθλιψη; Στα ερωτήματα αυτά θα επιχειρήσουν να απαντήσουν οι: Χριστίνα Δάλλα, Ηλίας Κούβελας, Χριστίνα Ντουνιά, Δημήτρης Πλουμπίδης και Νίκος Τζαβάρας. 

Συντελεστές
Δημήτρης Πλουμπίδης
Συντονιστής και ομιλητής. Καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας. Τίτλος ομιλίας: «Η κατάθλιψη ως αντικείμενο της Ψυχιατρικής».
Χριστίνα Δάλλα
Ομιλήτρια. Επίκουρη καθηγήτρια Φαρμακολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες. Τίτλος ομιλίας: «Διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών  στη κατάθλιψη και αντικαταθλιπτική αγωγή».
 Χριστίνα Ντουνιά
Ομιλήτρια. Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών. Τίτλος ομιλίας: «Η ποίηση στον μαύρο ήλιο της μελαγχολίας».
 Νίκος Τζαβάρας
Ομιλητής. Ψυχίατρος-ψυχαναλυτής, τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας. Τίτλος ομιλίας: «Η ναρκωτική επίδραση της τέχνης στον Καβάφη και τον Φρόυντ».
 Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους.
Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου Μουσικής http://www.megaron.gr

Περισσότερα…

Κατηγορία: Συνέδρια / Ημερίδες