Εκδηλώσεις
Συνέδρια / Ημερίδες

05/03/2016 - 06/03/2016

Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο για το Σχολικό Εκφοβισμό (Bullying)

Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο για το Σχολικό Εκφοβισμό (Bullying)

Σημαντικής επιστημονικής εμβέλειας και άκρως επίκαιρο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (Bullying) στις 6 Μαρτίου, διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με τίτλο «BULLYING – ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ: Ψυχοκοινωνικές, Εκπαιδευτικές Συνέπειες και η Αντιμετώπισή τους».

Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θα διεξαχθεί με την υποστήριξη του «Χαμόγελου του Παιδιού», του «European Anti-Bulling Network», του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη,  στις 5 και 6 Μαρτίου 2016.

Σκοπός του Συνεδρίου, Πρόεδρος του οποίου είναι ο καθηγητής Γεώργιος Θ. Παυλίδης, είναι η γόνιμη αλληλεπίδραση ερευνητών, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, άλλων ειδικών αλλά και γονέων, ώστε η κατανόηση των διά βίου αρνητικών ψυχοκοινωνικών και εκπαιδευτικών συνεπειών του Bullying να οδηγήσει στη σημαντική μείωσή του, προς όφελος τόσο των θυμάτων όσο και των θυτών, για μία κοινωνία αλληλοσεβασμού και αλληλοκατανόησης.

Στο Συνέδριο η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ στους συμμετέχοντες θα χορηγηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Τόσο οι διαπρεπείς προσκεκλημένοι ομιλητές, όπως για παράδειγμα ο καθηγητής της Νομικής και τέως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ιωάννης Πανούσης, όσο και οι ομιλητές-επιστήμονες θα εστιάσουν στα αίτια του Bullying, στις αρνητικές ψυχοκοινωνικές και εκπαιδευτικές συνέπειές του  τόσο στα θύματα όσο και στους θύτες, αλλά και στους τρόπους αντιμετώπισής του στο σπίτι και στο σχολείο. 

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Μαθησιακών Δυσκολιών και Πρόεδρος του Συνεδρίου, Γεώργιος Παυλίδης «είναι αξιοσημείωτο το γεγονός, ότι οι μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες είναι κυρίως Θύματα, ενώ αυτοί με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), είναι 2-3 φορές περισσότερο Θύτες και ως 10 φορές περισσότερο Θύματα BULLYING. Δηλαδή, και οι δύο ομάδες συμμετέχουν αναλογικά πολύ συχνότερα από τους άλλους στο BULLYING, διότι συνήθως είναι πιο απομονωμένες από τους υπόλοιπους συμμαθητές τους και πιο υστερούσες, άρα πιο ευάλωτες».

Ο ίδιος τονίζει ότι «μεταξύ άλλων, η σχέση μεταξύ BULLYING, Μαθησιακών Δυσκολιών-Δυσλεξίας και ΔΕΠΥ, θα παρουσιασθεί, με τα διεθνή ερευνητικά δεδομένα, τα αίτια και τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Καθίσταται δε επιτακτική ανάγκη η έγκαιρη και αντικειμενική βιολογική πρόγνωση–διάγνωση των Μαθησιακών Δυσκολιών και της ΔΕΠΥ από την Προσχολική Ηλικία,  για να βελτιώσουμε τη Συμπεριφορά, τον Αυτοέλεγχο, την Κοινωνικότητα και τη Σχολική Επίδοση, ώστε αυτά τα παιδιά μας να μην πέφτουν Θύματα Bullying  και να αποφεύγονται τα δευτερογενή ψυχοκοινωνικά προβλήματα (π.χ. χαμηλή αυτοπεποίθηση, δυσκολίες στις σχέσεις), που δημιουργούνται από την καθημερινή ταπεινωτική σχολική αποτυχία και από την αρνητική-επικριτική αντιμετώπιση  στο σπίτι και στο σχολείο, λόγω άγνοιας».

Το συνέδριο απευθύνεται σε:

 • Πανεπιστημιακούς και Ερευνητές
 • Προπτυχιακούς και Μεταπτυχιακούς Φοιτητές όλων των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων
 • Εκπαιδευτικούς Προσχολικής Αγωγής, Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης
 • Υπεύθυνους Φορέων που δραστηριοποιούνται σε θέματα Σχολικής Βίας και Μειονοτήτων
 • Ψυχολόγους, Ψυχιάτρους, Ειδικούς Ψυχικής Υγείας, Ειδικούς Παιδαγωγούς, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Νομικούς, Δικαστικούς
 • Γονείς μαθητών και άλλους ενδιαφερομένους

ενώ οι θεματικές του θα είναι οι εξής:

 • Σχέση Bullying με Μαθησιακές Δυσκολίες, Αριστεία και Διάσπαση Προσοχής (ΔΕΠΥ)
 • Ερευνητικές Μελέτες σε θέματα Bullying σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης
 • Καινοτόμες – Αποτελεσματικές Πρακτικές που οδηγούν στην κατανόηση, πρόληψη και αντιμετώπισή του
 • H Συνεργασία Εκπαιδευτικών και Γονέων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του Bullying τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι
 • Προγράμματα Σπουδών και Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών σε θέματα Bullying
 • Βιωματικά Εργαστήρια, αποδεδειγμένα αποτελεσματικών πρακτικών αντιμετώπισης

Τέλος, το πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνει:

 • Κεντρικές Ομιλίες από Καταξιωμένους Ειδικούς Επιστήμονες
 • Στρογγυλή Τράπεζα Ειδικών
 • Προφορικές Παρουσιάσεις
 • Αναρτημένες Ανακοινώσεις (POSTERS)
 • Βιωματικά Εργαστήρια

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τις ιστοσελίδες του Συνεδρίου: http://bullying.uom.gr/ και bullying@uom.edu.gr

 

 

Κατηγορία: Συνέδρια / Ημερίδες