Εκδηλώσεις
Ομιλίες

16/03/2015

«Μη με αγγίζεις! Μη με ρωτάς! Μη μου μιλάς! Μείνε μαζί μου» Οι σχέσεις των ανθρώπων στο έλεος μιας ρευστής εποχής

Το πολλαπλά σημαντικό θέμα της ρευστότητας των ανθρώπινων σχέσεων θα προσεγγίσει στη διάλεξή της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η γνωστή συγγραφέας και καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Φωτεινή Τσαλίκογλου, η οποία, μέσα από τη σύζευξη επιστημονικού και λογοτεχνικού λόγου, αποτυπώνει με έναν ιδιαίτερα προσωπικό τρόπο διαδρομές της εσωτερικής περιπέτειας της ανθρώπινης ύπαρξης. Η ομιλία της έχει τίτλο «Μη με αγγίζεις! Μη με ρωτάς! Μη μου μιλάς! Μείνε μαζί μου»: Οι σχέσεις των ανθρώπων στο έλεος μιας ρευστής εποχής και πραγματοποιείται τη Δευτέρα 16 Μαρτίου (ώρα έναρξης 19:00) στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Μegaron Plus. 
Στο σημείωμά της για το θέμα της διάλεξής της, η Φωτεινή Τσαλίκογλου γράφει: «Η ρευστότητα των καιρών διεισδύει στην επικράτεια των ανθρώπινων σχέσεων. Η προσδοκία σωτηρίας του εαυτού σου μέσα από τον άλλον, από τη μία, και η αδυναμία επένδυσης και νοηματοδότησης των σχέσεων, από την άλλη, διαμορφώνουν ένα εύθραυστο τοπίο μέσα στο οποίο καλούμαστε να ζήσουμε. Ο  άνθρωπος-νησί δεν υφίσταται. Το πεπρωμένο μας είναι η συνύπαρξη. Όμως σήμερα το “πολύ-κοντά” σε πληγώνει, το “πολύ-μακριά” σε παγώνει. Είμαστε οι σχέσεις μας. Οι σχέσεις μας δοκιμάζονται, φθίνουν, καταλύονται… ίσως… Όμως σε πείσμα των καιρών  ονειρεύονται, όχι την καταστροφή αλλά την ενδυνάμωση τους».

H Φωτεινή Τσαλίκογλου…
… είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών βιβλίων και δοκιμίων, όπως Σχιζοφρένεια και φόνος (Αναζητώντας τον χαμένο παράδεισο), Μυθολογίες βίας και καταστολής, Ο μύθος του επικίνδυνου ψυχασθενή, Ψυχο-λογικά (Οι παγίδες του αυτονόητου), Ψυχολογία της καθημερινής ζωής (H κουλτούρα του εφήμερου), Η ψυχή στη χώρα των πραγμάτων και Το μέλλον ανήκει στην έκπληξη.
Έχει γράψει τα βιβλία Μήπως; (μαζί με την Μαργαρίτα Καραπάνου) και Δε μαγαπάς. Μαγαπάς (Tα παράξενα της μητρικής αγάπης-Τα γράμματα της Μαργαρίτας Λυμπεράκη στην κόρη της Μαργαρίτα Καραπάνου), καθώς και το παραμύθι Η νεράιδα της Γης.
Είναι συγγραφέας των μυθιστορημάτων Η κόρη της Ανθής Αλκαίου, Ονειρεύτηκα πως είμαι καλά, Έρως φαρμακοποιός, Εγώ, η Μάρθα Φρόυντ, Το χάρισμα της Βέρθας και της νουβέλας Όλα τα ναι του κόσμου. Βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες και κυκλοφορούν σε Ευρώπη και Αμερική. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.
Το τελευταίο της βιβλίο Το ευτυχισμένο νησί: μια μαγική ιστορία είναι υπό έκδοση από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

περισσότερα…

Ομιλήτρια
Φωτεινή Τσαλίκογλου
Συγγραφέας, Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

 Δευτέρα 16 Μαρτίου
Ώρα έναρξης: 19:00
Είσοδος ελεύθερη
με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει
 στις 17:30

Κατηγορία: Ομιλίες

Πού θα πραγματοποιηθεί: MEGARON PLUS