Εκδηλώσεις
Σεμινάρια

23/03/2018 - 25/03/2018

Βιωματικό & Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Η Τεχνική της Άδειας Καρέκλας: Πώς να ξεπερνάτε τα συνήθη λάθη, εμπόδια και κολλήματα

Βιωματικό & Εκπαιδευτικό Σεμινάριο

Η Τεχνική της Άδειας Καρέκλας:

Πώς να ξεπερνάτε τα συνήθη λάθη, εμπόδια και κολλήματα

Εισαγωγική Παρουσίαση: Παρασκευή23 Μαρτίου 20.30

Είσοδος Ελεύθερη

Τόπος Διεξαγωγής:   Βασ. Σοφίας 51, Αθήνα (μετρό Ευαγγελισμός)

3ήμερο Σεμινάριο:

Παρασκευή 23 – Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Το 3ήμερο σεμινάριο είναι χωρισμένο σε 2 ενότητες:

1ή Ενότητα: Παρασκευή 23 Μαρτίου, 14.30- 19.30

2ή Ενότητα: Σάββατο 24 & Κυριακή 25 Μαρτίου, 10.00 – 18.00

Υπάρχει η δυνατότητα ξεχωριστής παρακολούθησης μόνο της 1ης Ενότητας (Παρασκευής)

ή μόνο της 2ης (Σαββατοκύριακου).

με τον MichaelSoth,

Διεθνώς Αναγνωρισμένο Συνθετικό-Σχεσιακό Σωματικό Ψυχοθεραπευτή,

Εκπαιδευτή, Επόπτη με 30 χρόνια εμπειρίας

Το σεμινάριο και η ομιλία γίνονται στα αγγλικά με μετάφραση στα ελληνικά.

Θέσεις περιορισμένες, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η άδεια καρέκλα είναι αναμφισβήτητα μία από τις πιο χρήσιμες ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις που μας βοηθάει να μεταβούμε από τη συζήτηση για το αναδυόμενο θέμα στη βιωματική εξερεύνηση και επίλυσή του. Παρ’ όλ’ αυτά στην πράξη συχνά δεν προκύπτει το αναμενόμενο ή επιθυμητό αποτέλεσμα: ενώ ο θεραπευόμενος έχει ξεκινήσει με πολλή ενέργεια για ένα θέμα που φαίνεται ότι τον καίει, κατά τη διάρκεια της δουλειάς η σπίθα σβήνει και η διαδικασία του κάνει κοιλιά ή κολλάει σε επαναλαμβανόμενους κύκλους…

Αυτό το σεμινάριο έχει σχεδιαστεί τόσο για να σας μεταδώσει λεπτομερείς γνώσεις και δεξιότητες όσο και την απαραίτητη αυτοπεποίθηση για να χρησιμοποιήσετε επιτυχώς την άδεια καρέκλα, ανεξάρτητα από το επίπεδο της εμπειρίας σας με αυτή τη θεραπευτική μέθοδο. Θα μάθετε τις ουσιώδεις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά ανάμεσα σε μια μέτρια και σε μια δεξιότεχνη ψυχοθεραπευτική παρέμβαση. Πιο συγκεκριμένα, τι ακριβώς λέει και κάνει ο θεραπευτής, με ποια σειρά, και με ποιον τρόπο∙ σαν να παραλαμβάνετε ένα βιβλίο συνταγών ψυχοθεραπευτικών παρεμβάσεων, που ταυτόχρονα λαμβάνει υπόψη του και την απρόβλεπτη και εκτός σεναρίου μοναδικότητα, ζωντάνια και αυθορμητισμό της σχέσης θεραπευόμενου-θεραπευτή.

Η Άδεια Καρέκλα

Η άδεια καρέκλα αποτελεί -εκτός από την κατ’ εξοχήν τεχνική της θεραπείας Gestalt, μια από τις πιο γνωστές μεθόδους της ανθρωπιστικής ψυχοθεραπείας η οποία σήμερα χρησιμοποιείται ευρύτατα. Αυτή η τεχνική προσκαλεί τον θεραπευόμενο να σωματοποιήσει τη βιωμένη πραγματικότητα συγκεκριμένων δυσκολιών που αντιμετωπίζει στις σχέσεις του και έτσι να τις ζωντανέψει, αντί μόνο να μιλάει γι’ αυτές. Αυτό μπορεί να πάρει τη μορφή ενός ψυχοδράματος ή παιχνιδιού ρόλων, δηλαδή κάνοντας διάλογο με τα πραγματικά εμπλεκόμενα πρόσωπα, ή μπορεί απλώς να είναι ένας τρόπος εξωτερίκευσης και έκφρασης εσωτερικών, φαντασιωσικών και ονειρικών δυναμικών.

Ένα από τα πλεονεκτήματά της είναι ότι μπορεί να εφαρμοστεί με μεγάλη ευελιξία τόσο στις σχέσεις με τους άλλους όσο και σε σχέσεις με εσωτερικές πλευρές του εαυτού. Έτσι βοηθά συχνά τον θεραπευόμενο όχι μόνο να αντιληφθεί, αλλά και να νιώσει τους παραλληλισμούς και τις συνδέσεις ανάμεσα στον τρόπο που σχετίζεται με κομμάτια του εαυτού του και με τους σημαντικούς άλλους, ώστε να έρθει σε επαφή με τη ρίζα του θέματός του και να συνειδητοποιήσει σε βάθος πώς διαιωνίζει τις ανηδονικές, καταστροφικές, πολωμένες σχέσεις του.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η τεχνική έχει πολλές θεραπευτικές χρήσεις και πλεονεκτήματα και μπορεί να οδηγήσει σε πραγματικά δυνατές, μεταμορφωτικές εμπειρίες. Ωστόσο, όταν οι θεραπευτές δοκιμάζουν να τη χρησιμοποιήσουν, αναφέρουν συχνά στην εποπτεία ότι δεν δούλεψε, έκανε κοιλιά ή ότι ο θεραπευόμενος δεν ήθελε να συμμετάσχει. Πώς μπορούμε να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτά τα επαναλαμβανόμενα εμπόδια και πώς να τα αντιμετωπίσουμε;

Στόχοι Σεμιναρίου

Στο σεμινάριο αυτό θα αυξήσουμε ουσιαστικά την αυτοπεποίθησή σας στο να χρησιμοποιείτε την τεχνική της άδειας καρέκλας με επιτυχία ώστε να αποφύγετε τις παγίδες και τα συχνά επαναλαμβανόμενα εμπόδια και δυσκολίες. Πιο συγκεκριμένα, θα εξετάσουμε τα διάφορα στάδια της τεχνικής της άδειας καρέκλας:

 1. Πώς αντιλαμβανόμαστε τις πολικότητες
 2. Πώς στήνουμε τον διάλογο
 3. Πώς τον σκηνοθετούμε
 4. Πώς συντονίζουμε την επίλυση, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας για μία τρίτη θέση

Η ανάλυση των βασικών αρχών θα εναλλάσσεται με την εξάσκηση των σχετικών δεξιοτήτων σε ζευγάρια ή ομάδες.

Στους συμμετέχοντες θα διατεθεί ακόμα ένα λεπτομερές άρθρο που περιλαμβάνει τη θεωρία και τις βασικές αρχές της τεχνικής αυτής.

Απευθύνεται σε

 • Επαγγελματίες και εκπαιδευόμενους ψυχικής υγείας

(ψυχολόγους, συμβούλους ψυχικής υγείας, ψυχοθεραπευτές κλπ.)

 • Κάθε ενδιαφερόμενο για την προσωπική του ανάπτυξη

Ώρες Σεμιναρίου

Παρασκευή 23 Μαρτίου 14.30 – 19.30

Σάββατο 24 & Κυριακή 25 Μαρτίου 10.00 – 18.00

Υπάρχει η δυνατότητα ξεχωριστής παρακολούθησης είτε μόνο της Παρασκευής ή μόνο του Σαββατοκύριακου.

Κόστος Συμμετοχής:

3ήμερο: €270 [€250 Προεγγραφή μέχρι 16 Μαρτίου / Φοιτητές]

2ήμερο: €180 [€160 Προεγγραφή μέχρι 16 Μαρτίου / Φοιτητές]

1ήμερο: €90

Τόπος Διεξαγωγής:

Παρασκευή – Βασ. Σοφίας 51, Αθήνα (μετρό Ευαγγελισμός)

Σαββατοκύριακο – Γαλάτειας 12, Θησείο (ΗΣΑΠ Θησείου)

Ο Εκπαιδευτής

Ο Michael Soth είναι ένας Συνθετικός-Σχεσιακός Σωματικός Ψυχοθεραπευτής, εκπαιδευτής και επόπτης . Έχει ως βάση την Οξφόρδη της Αγγλίας με 30 χρόνια εμπειρίας εργασίας και διδασκαλίας συνθετικής προσέγγισης. Αρχικά εκπαιδεύτηκε στο Chiron Centre for Body Psychotherapy στο Λονδίνο, όπου δούλεψε αργότερα ως Διευθυντής Εκπαίδευσης για 18 χρόνια.

Ο Michael Soth εργάζεται από τη δεκαετία του 80 στο να ενοποιήσει τη Ραϊχική και την ψυχαναλυτική παράδοση και είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος εκπαιδευτής σε αυτό τον τομέα. Αντλεί έννοιες, αρχές και τρόπους εργασίας από ένα ευρύ φάσμα ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων και ψυχαναλυτικών και ανθρωπιστικών παραδόσεων, και τον ενδιαφέρει η θεραπευτική σχέση ως μια ψυχοσωματική διεργασία μεταξύ δυο ανθρώπων που είναι εξίσου πληγωμένοι και ακέραιοι.

Έχει γράψει πολλά άρθρα και διάφορα κεφάλαια βιβλίων και είναι συχνά προσκεκλημένος ομιλητής σε συνέδρια. Ήταν ένας από τους επιμελητές του Handbook for Body Psychotherapy and Somatic Psychology που δημοσιεύτηκε το 2015. Αποσπάσματα από τα δημοσιευμένο γραπτό υλικό όπως και περιλήψεις των παρουσιάσεων και των φυλλαδίων του υπάρχουν στο www.integra-cpd.co.uk. Μπορείτε επίσης να τον βρείτε στο Facebook και στο Twitter (INTEGRA_CPD).

Σύνθεση ευρέος φάσματος μιας μεγάλης ποικιλίας θεραπευτικών προσεγγίσεων

Παρακάτω βρίσκεται μία λίστα από τις προσεγγίσεις του Michael Soth, η οποία περιλαμβάνει τις εκπαιδεύσεις του με σχεδόν χρονολογική σειρά τα τελευταία 30 χρόνια:

 • Οι σχολές της Σωματικής Ψυχοθεραπείας: Ραϊχική, νευροφυτοθεραπείας, βιοενεργειακής ανάλυσης, βιοδυναμική, βιοσύνθεση, somatic psychology κ.α.
 • Ένα μεγάλο εύρος ανθρωπιστικών-συνθετικών προσεγγίσεων: Gestalt, Process-Oriented psychology, Breathwork και Rebirthing, Συναλλακτική Ανάλυση, Ψυχόδραμα κ.α. Επίσης υπαρξιακές προσεγγίσεις.
 • Ψυχαναλυτικές, αντικειμενότροπες σχέσεις, ψυχολογία του Εαυτού, σχεσιακές προσεγγίσεις και διυποκειμενικότητας.
 • Συστημικές: συστημικές αναπαραστάσεις και η συστημική προσέγγιση του Bert Hellinger όπως και θεωρία συστημάτων, θεωρία πολυπλοκότητας και προσεγγίσεις των φράκταλ.
 • Υπερπροσωπική, Γιουγκιανή και αρχετυπική ψυχολογία, Ψυχοσύνθεση, Wilber, mindfulness.
 • Κονστρουκτιβιστικές, συμπεριλαμβάνοντας τον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό (NLP) και την υπνοθεραπεία (Erickson).
 • Γνωσιακά-Συμπεριφορικά (CBT) μοντέλα και τεχνικές.
 • Somatic Trauma Θεραπείες, συμπεριλαμβανομένωντων Rothschild, Levine (Somatic Experiencing), Ogden (sensori-motor) και

Στις μέρες μας πολλές από τις παραπάνω προσεγγίσεις έχουν συνδυαστεί σε καινούργιες υβριδικές μορφές και ο Michael στοχεύει να μένει ενημερωμένος για τις καινούργιες εξελίξεις.

Πληροφορίες – Δηλώσεις Συμμετοχής

Τηλ. 2155209533 Κιν. 6974789554

Email: gestaltnetworkgreece@gmail.com

Ιστοσελίδα: https://gestaltnetworkgreece.com

Facebook: Gestalt Institute of San Francisco – Greece

https://www.facebook.com/GestaltInstituteOfSanFranciscoGreece?fref=ts


Κατηγορία: Σεμινάρια

Πού θα πραγματοποιηθεί: Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 51, Αθήνα 106 76, Ελλάδα Αθήνα Ελλάδα