Εκδόσεις
Βιβλιοπαρουσίαση

Μπρούμου Μίνα

Αλλαγές στη Μορφή της Οικογένειας και Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων. Η Συμβολή της Συμβουλευτικής Γονέων

Title: Αλλαγές στη Μορφή της Οικογένειας και Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων. Η Συμβολή της Συμβουλευτικής Γονέων 
Author: Μίνα Μπρούμου 
Publisher: Bookstars 
Release Date: 2014 
Pages: 160 

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια προσπάθεια ανασκόπησης της σχετικής βιβλιογραφίας και έρευνας που έχει διεξαχθεί διεθνώς σχετικά με τις επιπτώσεις που οι μεταβολές στη μορφή της οικογένειας επιφέρουν στην ψυχολογική ανάπτυξη των ίδιων των γονιών και των παιδιών τους. Οι κοινωνικές μεταβολές έχουν αλλάξει την οικογενειακή δομή και έχουν συντελέσει στη διαμόρφωση νέων τύπων οικογένειας, όπως είναι η πυρηνική, η μονογονεϊκή, η ανασυσταμένη και η ομόφυλη οικογένεια, ενώ η βιβλιογραφία υποστηρίζει ότι δεν είναι ο τύπος της οικογένειας αυτός καθαυτός που δημιουργεί δυσκολίες στους γονείς και στα παιδιά, αλλά ο τρόπος με τον οποίο οι ενήλικες διαχειρίζονται συναισθηματικά τις διάφορες συνθήκες, καθώς και άλλα πρακτικά ή ψυχολογικά ζητήματα που προκύπτουν, παράλληλα με τη διαμόρφωση της νέας οικογένειας (π.χ. τα οικονομικά προβλήματα, το άγχος από την διακοπή του συνηθισμένου τρόπου ζωής της οικογένειας, ανεπαρκές υποστηρικτικό δίκτυο, περισσότερες ευθύνες ή ψυχολογικές δυσκολίες όπως είναι η θλίψη, ο θυμός, η ανασφάλεια).

Βρείτε το στη Bookstars

Βιβλιοκριτική 

“Η προστασία της ψυχικής υγείας του παιδιού, αλλά και όλων των μελών της οικογενειακής ομάδας, αποτελούσε ανάκαθεν πρωταρχικό μέλημα του θεσμού των Σχολών Γονέων και της ιδρύτριάς τους, Μαρίας Χουρδάκη. Η κυρία Μπρούμου, συμβουλευτική ψυχολόγος, συντονίστρια ομάδων Σχολών Γονέων και συνεργάτιδα του Πανελληνίου Συνδέσμου Σχολών Γονέων, με το βιβλίο της επιχειρεί να αποσαφηνίσει τους όρους “φυσιολογική” και “προβληματική” συμπεριφορά, να καταγράψει τα κριτήρια καθορισμού της προβληματικής συμπεριφοράς, καθώς και των συστημάτων ταξινόμησής της, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη συμπεριφορά παιδιών και εφήβων. Στη συνέχεια, ασχολείται με τους αιτιολογικούς παράγοντες της παθολογικής συμπεριφοράς, κατηγοριοποιώντας τους σε εσωτερικούς, εξωτερικούς και ψυχολογικούς. Ακολούθως, εστιάζει στο ρόλο της οικογένειας στη διαμόρφωση προβλημάτων συμπεριφοράς, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις μεταβολές, αλλά και στη δομή και τις λειτουργίες της σύγχρονης ελληνικής οικογένειας. Οι αλλαγές στον τύπο της οικογένειας προκαλούν ανάλογες συνέπειες στη συμπεριφορά παιδιών και εφήβων. Τέλος, επιχειρείται σύνδεση ανάμεσα στη Συμβουλευτική γονέων και την ψυχική υγεία, με ειδική αναφορά στο θεσμό των Σχολών Γονέων, στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς και παρουσιάζεται το έργο των ομάδων Σχολών Γονέων ως προς την πρόληψη.

    Με απλή και κατανοητή γλώσσα, η κυρία Μπρούμου καταφέρνει να ενημερώσει τον αναγνώστη για κομβικής σημασίας έννοιες, όπως “προβληματική συμπεριφορά” και “ψυχική υγεία”. Το βιβλίο της αποτελεί ουσιαστική συμβολή στο πεδίο της ψυχολογίας, γιατί μέσα από την εκτενέστατη ανασκόπηση σχετικών μελετών καταφέρνει να φωτίσει το ρόλο της οικογένειας στη διαμόρφωση της ψυχικής υγείας των παιδιών. Αποτελεί δε πολύτιμο εργαλείο για κάθε επαγγελματία ψυχικής υγείας, όπως και για κάθε παιδαγωγό, αλλά και χρήσιμο οδηγό για κάθε γονιό που μεριμνά για την προστασία της ψυχικής υγείας του παιδιού/ των παιδιών του. Χωρίς να στερείται άρτιας επιστημονικής τεκμηρίωσης, το βιβλίο της κυρίας Μπρούμου αποπνέει αγάπη και σεβασμό για το θεσμό της οικογένειας, για το γονικό ρόλο, για τη συμβουλευτική της οικογένειας και για το θεσμό των Σχολών Γονέων, που τόσο αφοσιωμένα υπηρετεί”.

Βασιλική Παππά, MSc, PhD,

Συμβουλευτική Ψυχολόγος,

Πρόεδρος & Επιστημονικά Υπεύθυνη

Πανελληνίου Συνδέσμου Σχολών Γονέων

www.sxolesgonewn.gr

 

 

Συγγραφέας: Μπρούμου Μίνα

Κατηγορία: Βιβλία Ψυχολογίας

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Η Γερασιμούλα (Μίνα) Μπρούμου είναι συμβουλευτική ψυχολόγος, Συντονίστρια-Εκπαιδεύτρια Ομάδων Σχολών Γονέων στα Ιωάννινα. Επιστημονική συνεργάτης του Πανελληνίου Συνδέσμου Σχολών Γονέων. Έχει διδάξει “Συμβουλευτική Ψυχολογία” στο τμήμα Βρεφονηπιοκομίας του ΤΕΙ Ηπείρου, έχει εργαστεί ως Σύμβουλος Σταδιοδρομίας στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας του Νομού Ιωαννίνων και συμμετείχε στο Πρόγραμμα Συμβουλευτικής Γονέων του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΙΔΕΚΕ) του Υπουργείου Παιδείας. Επίσης, είναι Εξωτερικός συνεργάτης του Κέντρου Προστασίας του Παιδιού Ιωαννίνων.
Σπούδασε Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Επίσης, είναι πτυχιούχος του τμήματος Φ.Π.Ψ. του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων. Έκανε τη μεταπτυχιακή της ειδίκευση στην Ψυχολογία και Συμβουλευτική και συνέχισε με την εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας με θέμα: “Προβλήματα Συμπεριφοράς Παιδιών Σχολικής και Εφηβικής Ηλικίας: Εκτίμηση, Καταγραφή”.
Εκπαιδεύτηκε στη Συμβουλευτική Γονέων από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Σχολών Γονέων καισυντονίζει Ομάδες Σχολών Γονέων στα Ιωάννινα, ενώ εργάζεται και ιδιωτικά, διατηρώντας γραφείο ψυχολόγου στην πόλη των Ιωαννίνων,ως συμβουλευτική ψυχολόγος.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα Συμβουλευτικής και Οικογενειακής Ψυχολογίας όπως είναι η συμβουλευτική εγκύων, η συμβουλευτική γονέων και μελλοντικών γονέων, οι οικογενειακές σχέσεις, η συμπεριφορά παιδιών και εφήβων, οι πρακτικές ανατροφής και διαπαιδαγώγησης των γονέων.
Άρθρα και μελέτες της έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις της σε πολλά ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ)και διαθέτει Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος Ψυχολόγου.


Περισσότερες πληροφορίες στο πλήρες βιογραφικό