Εκδηλώσεις
Συνέδρια / Ημερίδες

09/06/2018

Το ψυχικό τραύμα στα παιδιά και τους εφήβους

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΝΕΥΡΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ
Το ψυχικό τραύμα στα παιδιά και τους εφήβους

Αγαπητοί/ές συνάδελφοι και φίλοι/ες,

Το ψυχικό τραύμα στις μικρές ηλικίες, και ιδιαίτερα εκείνο που σχετίζεται με πρώιμο, χρόνιο και επαναλαμβανόμενο στρες μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για αυξημένη ψυχική και σωματική νοσηρότητα στη μετέπειτα ζωή του νέου ανθρώπου. Αυτό συμβαίνει μέσω δομικών και λειτουργικών αλλαγών σε περιοχές και κυκλώματα του εγκεφάλου, επηρεάζοντας ακόμα και τη διαμόρφωση της προσωπικότητας του νέου.

Περισσότερα από τα δυο τρίτα των ατόμων στο γενικό πληθυσμό θα υποστούν ένα σημαντικό τραυματικό γεγονός κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έχουν πολλαπλασιαστεί τα περιστατικά μικρών ασθενών που έχουν υποστεί ψυχικό τραυματισμό που εκδηλώνεται με μετατραυματικό στρες και συνοσηρές διαταραχές, όπως π.χ. κατάθλιψη και άγχος.

Η σοβαρή παραμέληση και κακοποίηση των παιδιών, η προσφυγιά, τα τροχαία δυστυχήματα, και οι φυσικές καταστροφές αποτελούν μερικές από τις βασικές αιτίες ψυχικού τραυματισμού σε μικρά παιδιά που συναντούμε στην καθημερινή κλινική πρακτική μας. Πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα οι λιγότερο σοβαρές, υποδιαγιγνώσκονται, ή και διαφεύγουν πλήρως της προσοχής των ειδικών, με αποτέλεσμα να «μεταφέρουν» το πρόβλημα στη ζωή τους.

Η Επιστημονική Ημερίδα αποσκοπεί στην ενημέρωση των ειδικών υγείας και ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικών και λοιπών επιστημόνων στο θέμα αυτό από ειδικούς επιστήμονες με εισηγήσεις βασισμένες στην εμπειρία τους (κλινική, ερευνητική) και τη σύγχρονη τεκμηριωμένη επιστημονική γνώση.

Κολαιτης Γερ.                                                                           Ντρέ Β.

Αναπλ. Καθ. Παιδοψυχιατρικής ΕΚΠΑ                        Πρόεδρος ΕΕΨΥΝΠΣάββατο, 20 Μαΐου 2017
Χωρέμειο Ερευνητικό Εργαστήριο Νοσ. Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Θα χορηγηθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης
Πληροφορίες & Δηλώσεις Εγγραφής:
Τ: 2132013225 (Δευτ-Τρ, 10:00-12:00) Email: eepynp@gmail.comSite: http://eepynp.pblogs.gr/


 

 

Κατηγορία: Συνέδρια / Ημερίδες

Πού θα πραγματοποιηθεί: Χωρέμειο Ερευνητικό Εργαστήριο Νοσ. Παίδων «Η Αγία Σοφία»